Sedan Rysslands invasion av Ukraina har skrämmande och obehagliga bilder blivit en del av vardagen för den som följer nyheterna, och på medieredaktionerna finns det mycket att fundera kring innan publicering.
– Det är en svår avvägning mellan respekt för offren och kanske också tittarens ork att ta in det hela, men det dokumentära värdet av att visa dessa bilder för världen är så stort, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter.
Noggrant övervägande
Särskilt chockerande har nog många upplevt bilderna från staden Butja som ligger strax utanför Kiev. Ryska trupper invaderade staden den 27 februari och för några dagar sedan kunde journalister för första gången sedan dess ta sig in staden och vittna om förödelsen. Bilderna därifrån visar bland annat civila människor som skjutits till döds, döda människor som torterats och en 14 meter lång massgrav.
– Det ser inte ut som någonting annat än krigsförbrytelser och att ansvariga ska ställas inför rätta. Att det finns bilder och vittnesmål är jätteviktigt, och där är journalistiken en viktig del, säger Charlotta Friborg.
Varje publicering av skrämmande eller obehagliga bilder föregås av en noggrant övervägande och allt visas inte.
– Det är otroligt viktigt att vi visar krigets sanna ansikte. Sen finns det ännu värre bilder som vi väljer bort, säger Charlotta Friborg.
”Oerhört högt allmänintresse”
Även på TV4Nyheterna har man sedan krigets början behövt ta andra publicistiska beslut än man vanligtvis gör.
– Principen är att vi är väldigt sparsamma när det gäller bilder på döda kroppar, särskilt när det gäller barn. Kriget i Ukraina har ett oerhört högt allmänintresse och då görs det andra publicistiska bedömningar, säger Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare på TV4Nyheterna.
– Ibland måste publicister fatta svåra beslut att visa obehagliga bilder. Det har hänt under det här kriget och jag är rädd att det kommer att hända flera gånger under det här kriget.