– Vi kommer att behöva minska i antal med en fjärdedel. Exakt hur det blir och var det slår ut håller vi på att se igenom. Så vi gör skisser utifrån budgeten. Men det handlar inte om uppsägningar eller varsel än utan vi är i inledningsfasen, säger Kevni Zulal, enhetschef vid Arbetsförmedlingen Kultur Media Syd.
Bakgrunden är M/KD-budgeten med minskat verksamhetsanslag på 900 miljoner och januariavtalet som innebär en överenskommelse om att i stort sett hela AF:s utförarverksamhet privatiseras. Sammanlagt har 4500 personer varslats inom myndigheten.
Medarbetare och mellanchefer påverkas
Precis hur många som påverkas på AF Kultur Media är ännu oklart, men det rör sig om ett tjugotal tjänster. I nuläget har avdelningen mellan 90 och 100 personer anställda.
– Vi analyserar exakt hur många och vilka tjänster som berörs, men det kommer att gälla både medarbetare och mellanchefer.
Men betyder det att de varslas eller sägs upp?
– Absolut inte, vi har arbetsrätten och lagen om anställningsskydd att förhålla oss till. Så det rör sig inte om några uppsägningar, utan det första steget är att titta på möjliga omplaceringar.
Effekt: färre fysiska möten
Vilka konkreta effekter får det för er verksamhet om ni minskar antalet anställda med en fjärdedel?
– De fysiska besöken kommer behöva minska drastiskt. Vi kan inte leverera möten med handläggare i samma utsträckning. Det gäller hela myndigheten, inte bara AF Kultur Media.
Istället kommer arbetssökande att få service på distans via telefon eller nätet, med undantag för de fall där det krävs fysiska möten – exempelvis för de med funktionsnedsättningar.
– Men ser man till behovet och vad vi kan leverera så kan vi ändå möta upp de flesta på nätet. Förra året hade vi 3000 inskrivningar och 2700 av kontakterna sköttes på distans, säger Kevni Zulal, enhetschef vid Arbetsförmedlingen Kultur Media Syd.