Hör Arbetsmiljöverkets inspektör Jenny Bengtsson om kraven på Gudrun Sjöden. Foto: TT

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot Gudrun Sjödén: ”Pressad arbetsgivare”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket kritiserar Gudrun Sjödén på flera punkter efter en inspektion hos modehuset. Enligt arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson kommer grundaren Gudrun Sjöden få en annan roll framöver.

– Man ser framåt att man ska gå ifrån en uttalad ägarledd verksamhet till en verksamhetsledd, säger hon.

I början av april gick ett tjugotal nuvarande och före detta medarbetare ut i Expressen och anklagade Gudrun Sjödéns ledning för mobbning och rasism.

Några dagar senare svarade vice vd Gudrun Sjödén och vd Ann Adelsson på kritiken till SVT.

”Vi ska självklart ha nolltolerans mot alla former av diskriminering, mobbning och rasism (...) Här är vi från ledningens sida självkritiska – vi måste bli bättre i både kommunikation och genomförande av företagets värderingar.”

Granskats av Arbetsmiljöverket

Efter medierrapporteringen tog Arbetmiljöverket initiativ till en inspektion hos Gudrun Sjödén. Syftet var att granska hur företagets arbetsmiljöarbete ser ut.

Inspektionen genomfördes den 21 april och nu får Gudrun Sjöden kritik av myndigheten på flera punkter, något Expressen tidigare rapporterat om.

– Det var en relativt pressad arbetsgivare, men med en vilja att förändra läget, säger Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

”Råder förtroendebrist”

En av bristerna som pekas ut är att de anställda avstår från att anmäla kränkande särbehandling och upplevd utsatthet till cheferna. I inspektionsprotokollet står att ”det råder förtroendebrist bland arbetstagare, mot ledning och ägare”.

Ledningen ska inte ha gjort några ordnade medarbetarundersökningar för att ta reda på hur arbetsmiljön ser ut, något som behöver åtgärdas.

Arbetsmiljöverket kräver dessutom att cheferna utbildar sig i hur man förebygger kränkande särbehanding.

Krav på extern hjälp

Nu kräver myndigheten att Gudrun Sjödén tar in extern hjälp för att komma tillrätta med problemen.

Dels för att det saknas rätt kunskap och kompetens inom bolaget, dels för de anställdas låga förtroende för ledningen.

– Vi uppfattade det att det fanns en sådan förtroende- och tillitskada så att det är rimligt att de tar hjälp utifrån, säger Jenny Bengtsson.

Uppgifter: Ny roll för Sjödén

Grundaren och vice vd:n Gudrun Sjödén medverkade själv inte vid inspektionen. Jenny Bengtsson och hennes kollegor har uppfattat det som att Sjödén kommer att få en annan roll inom verksamheten framöver.

– Det får bolaget själva svara på, men det var så vi uppfattade det, säger Jenny Bengtsson.

– Man ser att man ska gå ifrån en uttalat ägarledd verksamhet till en verksamhetsledd.

Gudrun Sjödén ska ha åtgärdat bristerna senast den 20 juli. Annars riskerar man föreläggande eller förbud.

Kulturnyheterna har sökt Gudrun Sjödéns presschef Christel Blomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.