Melodifestivalens regissör Sunil Munshi. Foto: TT

Årets Melodifestival får egen temalåt

Uppdaterad
Publicerad

2015 gick Melodifestivalen från att ha 32 tävlande bidrag till 28 stycken, vilket gjorde plats för ännu mer show och underhållning mellan akterna. I år kommer den showen att kretsa kring temat ”One Together”, som även är namnet på den låt som regissören Sunil Munshi skrivit som ett ledmotiv till årets upplaga av musikfesten.

– Jag tänkte att jag ville ha en låt som håller samman alla programmen, en sång som alla kan sjunga och som har ett fint budskap där vi är ”One Together”. Som ett membran, säger regissören Sunil Munshi.

Sunil Munshi har jobbat som regissör på bland annat Dramaten där han senast regisserade Petra von Kants bittra tårar av Rainer Werner Fassbinder. Och när han nu jobbar med Melodifestivalen så vill han sammanföra det dramatiska med underhållning.

Melodifestivalen 2018

Men inspirationen kommer inte från nationalscenens salonger utan från hans barn som brukar stå och hoppa framför TV:n till tonerna av Melodifestivalens bidrag.

– De är på en sådan här arenarockkonsert, de bara dansar och hoppar och är helt slut. Och jag känner att den där känslan vill jag förvalta mer. Jag vill känna att det är mer live.

– Det analoga, kroppar, människor som samlas på en plats. Det tar jag med mig in. Det vill jag försöka att förstora upp och få alla där hemma i soffan att känna att de är med på samma stora härliga konsert, säger Munshi.

Stort hemlighetsmakeri

Allt kring Melodifestivalen är mycket hemligt. Men det kreativa teamet bakom årets show kan avslöja att temalåten ”One Together”, som även har kunnat höras i bland annat trailern, kommer att löpa som en röd tråd genom programmet både musikaliskt och tematiskt. Det är gemenskapen som kommer att vara i fokus.

– Jag tycker att det är väldigt kul när Sunil i år har kommit med en temalåt och ett manifest. Något som jag tror att vi alla i kreativa teamet känner är att just den här känslan av att rucka om lite på folks förväntningar av vad Melodifestivalen är också kan skapa gemenskap på det sättet, säger koreografen Sacha Jean-Baptiste.

– Jag tror att det är bra att ha någon som kommer in och ifrågasätter så att man inte trampar i samma spår utan vågar utvecklas, säger programledaren David Lindgren:

– Det känner jag när vi jobbar med manuset, man tar diskussionerna som man kanske inte har haft. Han vill också ta tillfället i akt och prata om mångfald så att det blir lite tänkvärda nummer.

Mer show – mindre bidrag

Men när ett stort fokus läggs på att göra showen runtomkring till storslagen underhållning finns då inte risken att bidragen kommer i andra hand?

– Jag lever ju efter mottot ”less is bore”. Jag tänker att alla de här briljanterna och smaragderna måste innefattas i någonting och jag tänker att innehåll, som jag står för, är själva infattningen men där får briljanterna och allting stråla, säger Sunil Munshi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2018

Mer i ämnet