Anledningen är ett förbud som införts av landets president Javier Milei. Det börjar verka direkt och förbjuder, enligt presidenthusets talesperson, ”inkluderande språk” som Milei menar är ett påfund av ”en härskande kulturell marxistisk elit”.
Enligt SVT:s korrespondent i Argentina Tigran Feiler handlar det om att Milei och regeringen vill skicka en signal.
– Många bedömare tror att det har att göra med att Milei inte fått igenom sina stora ekonomiska förändringar, då väljer man att plocka upp de här kulturfrågorna för att visa att man är handlingskraftig.
”Blivit mer använt i Argentina”
Det spanska språket är baserat på genus där ord som är maskulina avslutas med bokstaven ”o” och feminina ord slutar på ”a”.
I ett försök att göra språket med inkluderande har det i flera spansktalande länder införts ett system där orden i stället kan avslutas med ”x”, ”e” eller ”@” för att vara med inkluderande. Det är detta som nu förbjuds i officiella sammanhang.
– Däremot är det tillåtet i skolor, enskilda organisationer och människor fortsätta med det. Och det har blivit allt mer använt i Argentina, säger Tigran Feiler.
Sagt är också att man ska ”undvika onödig användning av feminina versioner av ord i officiella sammanhang”.
Väckt stark kritik
Förbudet har fått hård kritik från bland annat Argentinas kvinnorörelse och hbtq-aktivister.
”Folk har börjat använda det mer nu när presidenten säger att man inte får” – se Tigran Feiler berätta om vilka reaktioner förbudet fått.