ArkDes byggs om – källararkiv ställs ut för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Arkitektur- och designmuseet ArkDes i Stockholm stängs i slutet av sommaren för ombyggnation. I juni 2024 öppnar det nya museet med bland annat en helt ny samlingsutställning.

ArkDes nuvarande permanenta utställning har stått sedan 1998. Museets överintendent Kieran Long säger att den nya utställningen kommer att handla mycket om att visa upp kreativiteten och fantasin i arkitektur- och designhistorien, för att inspirera fler att plocka upp pennan och börja skissa.

– Sverige har en unikt stark historia inom arkitektur och design som just nu inte är med i den internationella debatten. Vi kommer att ändra bilden av arkitekturen i världen genom det här arbetet, säger Kieran Long. 

Dolda historier ska komma fram för första gången

I museets arkiv som förvarats i källaren, otillgängligt för besökarna, finns över fyra miljoner objekt från 1880 fram till idag. Tanken med den nya samlingsutställningen är att materialet i olika omgångar ska möta en publik.

Ett exempel på vad som kommer att visas när nya ArkDes slår upp dörrarna i juni 2024 är den modernistiska arkitekten Léonie Geisendorfs ritningar.  

– Hon är väldigt, väldigt viktig för svensk arkitekturhistoria. Men de flesta skulle aldrig känna till henne som namn, varken här i Sverige eller internationellt. Så det är jätteroligt att kunna lyfta några dolda historier för första gången till en bred publik, säger Kieran Long.

”Ett museum i rörelse”

Arkitektduon Johan Arrhov och Henrik Frick har fått i uppdrag att rita det nya ArkDes. De kommer utgå från befintligt material från både tillfälliga och permanenta utställningar och skapa ett museum med mer ljusinsläpp, strukturer som enkelt går att flytta och en egen entré.  

– Det kommer att vara väldigt levande och lite som när man går in i en gammal stadsmiljö där man hittar olika gränder och olika vägar. Så tanken är att det inte ska bli ett fixerat museum utan ett ett museum i rörelse, säger Johan Arrhov.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.