Arkitekturhistorikern Martin Rörby är positiv till möjligheten att bygga upp Notre-Dame. Foto: Benoit Moser/AP/TT, SVT/TT

Arkitekturhistorikern om Notre-Dame: ”Går att återställa”

Uppdaterad
Publicerad

Katedralen har överlevt både revolutioner med halshuggna statyer och två världskrig – men under natten totalförstördes trätaket och spiran i Notre-Dame. President Macron lovade tidigt att den historiska byggnaden skulle restaureras och två franska miljardärer har redan donerat pengar till bygget.

– Det går att återställa, säger arkitekturhistorikern Martin Rörby.

Tjock rök lade sig över Paris när den över 800 år gamla katedralen brann. Den medeltida takkonstruktionen i trä, som kallas ”skogen”, slukades av lågorna och huvudspiran kollapsade.

De två klocktornen kunde däremot räddas i den stora insatsen med över 400 brandmän.

Storbranden i Notre-Dame

– Vi kan betrakta Notre-Dames huvudstruktur som räddad, säger räddningstjänstens insatsledare Jean-Claude Gallet till reportrar utanför katedralen enligt TT.

Rosettfönster räddat

Det ser också ut som att det kända rosettfönstret, La Rosace Nord, verkar ha hållit, rapporterar The Guardian.

Landets president Emmanuel Macron gav vid midnatt löftet att det historiska monumentet skulle restaureras.

– Vi kommer att bygga upp Notre-Dame tillsammans, sa han under en tv-sändning.

Det talas om att en restaurering efter den omfattande branden kan ta flera år och landa i miljardbelopp. En insamling startades och donationer på sammanlagt 300 miljoner euro kom snabbt från två franska miljardärer.

”Överlevt två världskrig”

Det är inte första gången den världskända katedralen, som började byggas på 1100-talet, drabbats av katastrof.

– Den är en otroligt viktig del av fransk historia, säger arkitekturhistoriker Martin Rörby i SVT:s Morgonstudion.

– I samband med franska revolutionen halshögg man skulpturerna för att man tyckte de såg ut som kungar och liknande. Den har haft ett tufft liv, men överlevt två världskrig och så händer det här.

”Hantverket finns”

Det som krävs för att bygga upp kyrkan hänger på hur vi i dagens samhälle ser på kyrkobyggande, menar Renee Kohler-Ryan, professor vid University of Notre Dame i Australien som studerat katedralen.

– Det finns kanske en möjlighet att bygga upp katedralen igen i gotisk stil, men med dagens kunskap, teknik och kanske till och med i nya innovationer inom stilen, säger hon till TT.

Martin Rörby är positiv till möjligheten att bygga upp kyrkan.

– Hantverket finns. Sen ska man ha klart för sig att kyrkan är lika mycket en 1800-talskyrka som medeltidskyrka. Den gick igenom en stor renovering i mitten av 1800-talet.

– Men ja, det går att återställa, säger han.

Fakta: Katedralen Notre-Dame

Katedral i Paris som började byggas 1163 under kung Ludvigs VII:s regeringstid, och som fortsatte byggas i runt 200 år. Formgavs av Maurice de Sully.

Den utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism. Under franska revolutionen slogs bland annat den västra fasadens kungaskulpturer sönder. E E Viollet-le-Duc genomförde 1845–64 en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter tett sig som en helhet.

Notre-Dame har klassats som ett världshistoriskt monument av FN. Katedralen har omkring 12–14 miljoner besökare om året.

Byggnaden pryds av skulpturer av mytologiska varelser, gargoyler, som ofta är sammansatta av flera djurkroppar. Den mest kända av dem är ”Stryge”, en demonliknande varelse som ser ut över Paris och vilar ansiktet i händerna.

Katedralen var skådeplatsen för Victor Hugos berömda roman ”Ringaren i Notre-Dame” från 1831, där huvudpersonen Quasimodo, som beskrivs som puckelryggad, finner en fristad i katedralen där han anställs som klockringare.

Källor: TT, NE, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet