Catta Neuding och Francesca Quartey ser en fara för den oberoende konsten. Foto: SVT

Armlängds avstånd i fokus på Folk och kultur

Uppdaterad
Publicerad

Under årets upplaga av Folk och kultur diskuteras kulturens oberoende och principen om armlängds avstånd. Hur mycket får politiker lägga sig i kulturskapandet och är den fria konsten hotad? Kulturnyheterna har frågat några av deltagarna på mässan.

– Att frågan om armlängds avstånd har kommit upp på den politiska agendan indikerar på sätt och vis att det är en princip som man inte känner sig säker på längre, säger Sverker Härd, chef för Myndigheten för kulturanalys.

Idag startar Folk och kultur i Eskilstuna, en kulturpolitisk sammankomst med idén att diskutera kulturens roll i det demokratiska samhället. En av programpunkterna under årets mässa är principen om armlängds avstånd, som gett upphov till debatt den senaste tiden.

– Armlängds avstånd är en grundläggande princip för kulturen, så det är positivt att man lyfter upp frågan på bordet och belyser den, och prövar den om den verkligen gäller, säger Sverker Härd, chef för Myndigheten för kulturanalys.

Under hösten har SVT rapporterat om flera fall där kommunpolitiker har fått kritik för att inte respektera principen om armlängds avstånd. Nacka kommun beställde konst som skulle spegla privata företagsvärderingar och ställde krav på att vissa logotyper skulle synas i konstverken. I Sölvesborg har politiker röstat för att stoppa inköp av ”utmanande samtidskonst”.

– Idén att ha en princip som handlar om att värna en fri och oberoende kultur är mer hotad nu än tidigare, när vi ser att i flera kommuner driver man en kulturpolitik som är mycket tydligare i hur man styr exempelvis konstinköp, säger Per Schlingmann, kurator för Folk och kultur.

– Jag tror att det är ganska välgörande att vi får en kulturpolitisk diskussion där det finns lite olika uppfattningar och inte bara en konsensus.

En moralisk ledstjärna i en omoralisk värld

Catta Neuding vid Axess tv ser en fara för den svenska kulturens oberoende.

– Det är många frågor som människor ser som vanlig godhet och medmänsklighet som får styra i kulturen. Då missar man att de här frågorna till stor del är politiska, och då blir kulturen politiskt styrd.

– På något sätt blir kravet att kulturen ska bli en moralisk ledstjärna i en omoralisk värld, och det är inte kulturens uppgift, säger Catta Neuding.

Enligt Francesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, finns det många länder i Europa där man ser kulturen som ett sätt att förändra samhället, och att den därför ska hållas inom vissa ramar.

– Jag är övertygad om att en kultur som är formad efter en viss åsikt eller ideologi alltid kommer att falla. Det är den fria kulturen som ger oss människor den största kraften, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.