Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om upphovsrätten till Bertil Almqvists bild En svensk tiger, skapad för en reklamkampanj åt dåvarande Statens informationsstyrelse krigsåret 1941. Bilden var och har förblivit en symbol för Sveriges tystnad under kriget.
Nu är konflikten om hur tigern får användas och parodieras i modern tid aktuell igen.
Komikern och skribenten Aron Flam utgår från Almqvists tiger i illustrationen på omslaget till boken Det här är en svensk tiger. Flams tiger är dock modifierad med en svastika runt ena benet och det andra lyft i en nationalsocialistisk hälsning. Boken handlar om Sveriges undfallenhet gentemot Nazityskland under Andra världskriget.
”En central symbol”
Omslaget beskriver Aron Flam som en satir på en historisk kampanj, men det har inte tagits väl emot av Beredskapsmuseet Djuramossa, som äger rättigheterna till En svensk tiger. Nu pågår en polisutredning mot Flam om misstänkt upphovsrättsbrott.
– I går morse fick jag ett sms från kontorslokalen där mitt lager ligger. De sa att det var husrannsakan, säger Aron Flam.
Polisen beslagtog enligt komikern de exemplar av boken som fanns i lagret. Nu riskerar han skadestånd och vite på sammanlagt en halv miljon kronor.
Aron Flam säger att han redan innan tillslaget har kontaktats av Beredskapsmuseets advokat.
– De ville inte att jag skulle fortsätta att använda min tiger, men jag anser, precis som jag misstänker att de gör, att det här är den centrala symbolen för den svenska tystnadskulturen under kriget men också framåt – sedan dess. Det är ju väldigt svårt att driva med tystnadskultur om man inte får nämna den, säger han.
”Viktigt för Sveriges historia”
Polisens förundersökning pågår fortfarande men Aron Flam planerar inte att dra tillbaka boken.
– I min yrkesroll skämtar jag om symboler. Symboler för religioner, företagssymboler, politiska ideologier, historiska symboler... En svensk tiger är någon sorts blandning av dem och viktig i Sveriges historia, säger han.
Beredskapsmuseets ombud Maria Andrée och åklagaren i fallet har tackat nej till en intervju med Kulturnyheterna. När Region Skåne i våras använde En svensk tiger som inspiration för en kampanj om att tvätta händerna noga under pandemin, sa Maria Andrée:
– En svensk tiger hör till vår historia, till beredskapsåren. Det är kris nu, men inte krig, och man får inte lov att ändra bilden.