Årsta bibliotek har länge haft problem med ungdomsgäng som stör verksamheten. Efter gemensamma krafter i området har det nu blivit bättre. Foto: TT

Årsta bibliotek löste problemet med ungdomsgäng

Uppdaterad
Publicerad

Efter återkommande problem med stökiga ungdomsgäng verkar Årsta bibliotek fått det lugnare.

– Vi har tydlig kommunikation kring vad som gäller på biblioteket, säger Giovanna Jörgensen, bibliotekschef till Kulturnyheterna.

I vintras blev det återigen stökigt på Årsta bibliotek. Ungdomar pratade högt, spelade hög musik och kastade böcker. Vid ett tillfälle fick polis tillkallas. Men nu är det annorlunda.

– Ungdomarna har återkommit under året men då har det fungerat ganska bra, det har inte varit på samma sätt, säger Giovanna Jörgensen.

LÄS MER: Ny rapport: Hot och stök på bibliotek ökar

Orolig situation

Enligt Jörgensson skapade stökigheten förra året en oro i biblioteket både för besökare och personal. Därför valde man att ha en vakt på plats.

– Vakter har varit på plats som en neutral kraft för att lugna ner. Men helst vill vi inte ha vakter.

LÄS MER: Bibliotek utsatta för hot och hat

För att råda bukt på problemet har man också inlett en samverkan mellan olika sociala aktörer i Årsta.

– Det som är viktigast att göra i de här fallen är att komma i kontakt med de andra miljöerna där ungdomarna finns, säger Jörgensen.

Gemensamma stormöten

Därför har biblioteket återkommande möten med polis, fritidsgårdar och skolor. Efter varje incident har alla samlats för att hitta lösningar.

– Om både skolan och fritids är stängda och det är kallt ute, är det inte så konstigt att det händer, till exempel, säger Jörgensen.

LÄS MER: Bibliotek stänger tidigare efter hot och skadegörelse

Just nu är det lugnare på biblioteket och inför vintern är Giovanna Jörgensen inte orolig.

– Jag tror att för varje år som går så lär vi oss vilken knapp vi ska trycka på när det händer, och då kan vi agera snabbare och hjälpa till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.