”Han var slagkraftig och djupt berörande”

Publicerad

Den japanska pianisten Ryuicihi Sakamoto har avlidit, han blev 71 år. Sakamotos musikgärning var enligt musikjournalisten Per Sinding-Larsen storslagen och djupt berörande.

Sakamoto ligger bakom ligger bakom filmmusiken till bland annat ”Merry christmas mr Lawrence” (1983) där han också spelade en av rollerna, tillsammans med David Bowie. Han komponerade även tonerna till Bernardo Bertoluccis film ”Den siste kejsaren”.

– Styrkan i Sakamotos musik det är att han hade förmågan att både vara väldigt slagkraftig och djupt berörande, säger Per Sinding-Larsen.

”Ett långsamt farväl”

Sakamoto drabbades 2014 av strupcancer, vilken han tillfrisknade ifrån. I början av 2021 visade det sig att han drabbats av tjocktarmscancer.

I december i fjol gav han en konsert, avsedd som en avskedskonsert, som sändes på internet. Kort efter det släpptes hans sista album ”12”.

– Det är ett långsamt farväl till livet. Steg för steg – acceptans.

Ryuichi Sakamoto blev 71 år.

I klippet ovan hör du Sakamotos musik och hör Per Sinding-Larsen om kompositörens musikgärning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.