• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den ugandiske artisten och presidentkandidaten Bobi Wine. Foto: TT

Artisten och presidentkandidaten Bobi Wine har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Den ugandiske artisten och presidentkandidaten Bobi Wine har släppts mot borgen efter att ha gripits av polis för två dagar sedan, rapporterar AP. Samtidigt har nu minst 37 människor dödats i protester i huvudstaden Kampala.

Den ugandiske artisten och presidentkandidaten Bobi Wine, som egentligen heter Robert Kyagulanyi Ssentamu, greps i onsdags.

Han har anklagades för att ha arrangerat ett valmöte som strider mot Ugandas pandemiregler.

”Vi är inga slavar”

Under förmiddagen har det hållits en förhandling i en myndighetslokal i staden Iganga där Bobi Wine släpptes mot borgen.

Efter förhandlingen gjorde Wine ett uttalande till den samlade pressen.

”Låt (president Yoweri) Museveni veta att vi inte är slavar och vi kommer inte att acceptera att vara slavar. Vi ska vara fria”,  sade Wine, enligt AP.

Många döda och gripna

Onsdagens gripande har lett till starka protester i Ugandas huvudstad Kampala. Polisen uppger att 37 personer har dött och att runt 350 personer har gripits. Samtidigt finns det uppgifter från ugandiska oppositionella att dödssiffran är högre.

Militären har skickats ut för att tillsammans med polis stävja protesterna i Kampala och kringliggande områden. De har använt skarp ammunition, tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.

Den 38-årige Bobi Wine är Ugandas mest kända och populära kritiker av landets president Yoweri Museveni, som suttit på sin post sedan 80-talet.

Wines musik har förbjudits i landet och han får inte ge några konserter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.