Artisterna Marit Bergman, Roshi Hoss och Christopher Wollter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Marit Bergman, Roshi Hoss och Christopher Wollter varför de tycker att Israel ska portas från Eurovision song contest i Malmö. Foto: Jörgen Söderström

Artisterna om ESC-uppropet: ”Israel ska inte vara välkomna”

Uppdaterad
Publicerad

I början av veckan publicerades ett upprop signerat av 1005 artister där EBU och SVT uppmanas att porta Israel från Eurovision song contest i Malmö i maj.

– Som en del av den svenska musikbranschen känner vi att vi har ett extra stort ansvar att säga vad vi tycker, säger Marit Bergman.

Artisterna menar att det är fel av EBU och SVT att välkomna Israel i Eurovision, samtidigt som läget i Gaza beskrivs som en humanitär katastrof och Israel anklagas för brott mot folkmordskonventionen.

”Dubbelmoral att låta Israel tävla”

Hittills har EBU sagt att det inte är aktuellt att utesluta Israel ur tävlingen, och att Eurovision song contest ska vara ett opolitiskt evenemang. Det tycker artisterna är dubbelmoral, med tanke på att Ryssland uteslöts 2022 efter invasionen av Ukraina.

– När Ryssland uteslöts ur tävlingen uppmanade SVT:s vd Hanna Stjärne EBU att göra det eftersom hon menade att ”Ryssland passerat alla gränser”. Är det inte det vi ser i Gaza nu? Att alla gränser överskrids, säger skådespelaren och artisten Roshi Hoss.

– Nu är det upp till SVT att våga ta ställning, som de gjorde förra gången. Framför allt om man är ett värdland, då har man ett extra stort ansvar, säger sångaren och skådespelaren Christopher Wollter.

Kritiseras av Israel

I en intervju med Kulturnyheterna i måndags kritiserade Israels Sverigeambassadör Ziv Nevo Kulman artistuppropet och beskrev det som ”en present till Hamas”.

– Självklart dör människor på båda sidor i krig. Det här är varken ett krig vi startade, eller ett krig vi vill ha. Hamas började kriget och använder tyvärr civila som mänskliga sköldar, sa han då.

Marit Bergman tycker att det här är ett sätt för Israel att skylla ifrån sig.

– Jag tycker att det låter som att Israels ambassadör vill flytta fokus från det faktum att det just nu är Israel som anklagas för folkmord i Internationella domstolen i Haag. Det är självklart att vi fördömer Hamas terrorattack den sjunde oktober och det är självklart att ett land har rätt att försvara sig. Men det här är inte längre ett normalt försvarskrig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.