Åsa Regnér tar emot kravlista: ”Det finns kvinnoförakt i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

65 företrädare för #Metoo-rörelsens olika yrkesgrupper överlämnade nyss en skrivelse till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) med sju krav.

Kraven presenterades i form av en debattartikel i Dagens Nyheter och handlar om att:

  1. Använda #metoo-uppropens expertis i statliga utredningar
  2. Obligatorisk utbildning för skolpersonal om samtycke och sex och samlevnad
  3. Införa en visselblåsarfunktion i skolor dit utsatt personal och elever kan vända sig
  4. Utbilda personal som möter de som utsätts för sexuellt våld i sexism, samtycke och könsroller. Detta gäller yrkesgrupper som till exempel socionomer, poliser, jurister och läkare
  5. Ökad satsning på stöd och behandling
  6. Skärpta krav på arbetsgivare att jobba förebyggande
  7. Utreda fler anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivet.

På Historiska museet i Stockholm överräckte representanter för uppropen mot sexuella trakasserier i Sverige en skrivelse till jämställdhetsminister Åsa Regnér.

– Det finns tydlighet i lagstiftningen, arbetsledare har ett ansvar, men i Sverige finns det fortfarande kvinnoförakt, sade ministern när hon tog emot kravlistan.

Sju företrädare för bland annat jurister, skolpersonal, prostituerade och psykologer höll tal och pratade om vikten av arbetsgivare tar ansvar för medarbetare som utsätter kollegor, att vården lyssnar på de som utsatts och att visselblåsarfunktioner upprättas i fall den som ska ta emot klagomål.

Kurs om våld

Ministern lyfte även fram åtgärder hon säger att regeringen vidtagit eller jobbar med för att få bukt med sexuella trakasserier: Den sedan årsskiftet nya Jämställdhetsmyndigheten som ska följa upp pengar till jämställdhetssatsningar används rätt (bland annat).

Även nya obligatoriska kurser på högskolan för så kallad nyckelpersonal (läkare, jurister socionomer, psykologer) som arbetar med personer som utsatts för sexuellt våld ska införas. Dessa handlar om bland annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Båda förslagen är kända sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.