• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Hör mer om vandaliseringen i klippet ovan.

Här vandaliseras klassiska Asger Jorn-målningen

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Ibi-Pippi Orup Hedegaard har vandaliserat ett verk av den danske konstnären Asger Jorn på Museum Jorn i Silkeborg, Danmark. Enligt den danske provokatören var det för att väcka diskussion om konstens äkthet, det rapporterar DR.

Målningen “Den störande ankungen” från 1959, vandaliserades under fredagen med lim och spritpenna av den danske konstnären och provokatören Ibi-Pippi Orup Hedegaard.  

Tavlan som föreställer en abstrakt anka målad på ett naturalistiskt landskap, betraktas som ett av Asger Jorns viktigaste verk och det är i dagsläget oklart om tavlan går att restaurera.  Jorn var känd för sin övermålningar, där han köpte konst på loppmarknader och använde den existerande tavlan som grund för sitt eget verk.

– Det är en av de mest kända Jorn-övermålningarna. Den tillhör ett av hans fem viktigaste verk och är internationellt känt. En nationell klenod, sade Jacob Thage, museichef på Museum Jorn till DR.  

Väcka frågor om äkthet

Vandaliseringen som ägde rum under fredagen filmades och lades ut på sociala medier. Tavlan signerades även av Ibi-Pippi Orup Hedegaard som erkänt sig ligga bakom övermålningen.

– Jag har monterat en bild på mig själv ovanpå den berömda ankungen. Dessutom har jag signerat verket, så nu är det ett Ibi-Pippi-verk – och inte en Asger Jorn, skrev Ibi-Pippi Orup Hedegaard, som greps av polis kort efter händelsen.

Nekar till politiskt motiv

Händelsen livesändes på den anti-muslimska facebookgruppen ”Patrioterne går live”, som också publicerat intervjuer med konstnären. Men Ibi-Pippi själv nekar till att vandalismen var politiskt motiverad, och säger sig inte ha känt till att händelsen livesändes av Patrioterne går live.

– Det tar jag skarpt avstånd från. Jag är inte på något sätt högerorienterad och jag sympatiserar inte på något sätt med det de gör, säger Ibi-Pippi.

Så det här var inte en politisk aktion?

– Nej, det var en konstnärlig aktion.

Enligt konstnären var syftet med övermålningen att skapa en diskussion om äkthet, och att tilltaget är en fortsättning i Jorns konstnärliga anda.

Pippi Orup Hedegaard gjorde sig känd 2015 för ha bytt kön juridiskt och orsakat obehag i offentliga omklädningsrum.

Asger Jorn är en av Danmarks mest kända konstnärer och en av grundarna av den internationella konstgruppen Cobra som bestod av konstnärer från Köpenhamn, Bryssel och Amsterdam. Verket “Den störande ankungen” kommer från den period då Jorn köpte konst på loppis och målade på den existerande tavlan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.