På Veckorevyn lanserade man nyligen en röstassistent som gör det möjligt för läsarna att varje vecka få sina horoskop upplästa. Och tidningen är inte ensam om att vurma för astrologins läror.
– Astrologi har under många år varit ett väldigt populärt ämne på Veckoreyvn och på alla livsstils- eller kvinnomagasin. Vi ville ta det ett steg längre, säger Irena Pozar.
Blivit del i internetkultur
Idag finns en uppsjö av sociala medier-konton, poddar, appar och hemsidor med zodiakrelaterat innehåll. Konton som Astrologystuff, hashtags som #astrologymemes och poddar som Svenska astropodden. Även om astrologi alltid fascinerat har det nu blivit del i en internetkultur.
– Man har börjat konsumera astrologi på ett annat sätt i form av igenkänningsbilder, memes och med humor. Det såg vi inte för tio år sedan då man läste mer klassiska horoskop i veckotidningar, säger Irena Pozar.
Ett meme är en underhållande video eller bild som sprids på sociala medier och inom en kultur. Formen är inte i fokus utan själva idén, beteendet eller stilen i memet – som ofta har ironiska undertoner.
Att astrologi fungerar så bra som ett meme tror Irena Pozar beror på att sociala medier liksom astrologi handlar om igenkänning och identifikation.
– Det handlar om att inte känna sig ensam och hitta en förklaring till varför saker är som de är, säger hon och fortsätter:
– Sen finns det tydliga fördomar kring olika stjärntecken, att stenbockar är på ett visst sätt till exempel. När det dras till sin spets blir det väldigt roligt. Det blir ett sätt att driva med sig själv och sina vänner. Få unga tar astrologi på blodigt allvar, det fungerar mer som en minipsykolog.
Fått politiska förtecken
Astrologi och andra spådomsrelaterade uttryck fungerar i dag även som antirasistiska och feministiska forum. I USA har till exempel en politisk häxrörelse vuxit fram med kopplingar till Metoo-rörelsen. Även i Sverige har astrologi och spådom fått politiska förtecken. Manon Hedenborg White forskar på samtida andlighet ur ett genusperspektiv vid Södertörns högskola.
– I Sverige finns till exempel tidningen Bangs astrolog. Hon har sagt att hon alltid skriver horoskop ur ett feministiskt och antirasistiskt perspektiv. Det får betydelse för hur man förhåller sig till astrologi som tradition, att man är kritisk till vad som kan uppfattas som mossiga könsroller. Till exempel att man inte pratar i termer av manliga och kvinnliga personligheter, säger hon.
En del av kritiken mot astrologin har handlat om att den gör individen passiv, utöver att läran är pseudovetenskaplig.
– Kritiker menar att astrologi avleder från viktigare frågor som ekonomi och hur man fördelar resurser. Men jag tror inte att det fungerar så. Det är snarare ett sätt att ta kunskap som inte haft så hög status och varit kvinnligt kodad på allvar. Det blir en symbolisk protest, säger Manon Hedenborg.
Även Irena Pozar beskriver astrologin som feministisk.
– Många kvinnor upplever att astrologi i skämtformat är deras eget dit killar inte kommer och tycker till, vilket jag tror är efterlängtat, säger hon.
Går tillbaka till Mesopotamien
Stjärntydning går tillbaka till Mesopotamien 2000 år f.Kr. Då hade man en mer magisk syn på stjärnorna. Dagens astrologi liknar snarare psykologi och är influerad av Carl Jungs idéer och 70-talets New Age-rörelse.
– I dag ser man det på ett mer psykologiskt sätt. Man tror inte att bara för att en planet står på ett visst sätt orsakar det en jordbävning, utan mer att de olika himlakropparnas rörelser kan spegla olika saker inuti människan och olika delar av personligheten, säger Manon Hedenborg White.
Frågan är varför vi söker svar i stjärnorna i en tid då det mesta kan beläggas med vetenskap.
– Allt som sker med klimatet och olika typer av politiska utvecklingar är ohållbart. Då tittar man mot helt andra förståelsemodeller som ger en känsla av förtrollning, andlig mening och sammanhang. Det viktiga är inte om det är bokstavligt sant eller går att bevisa empiriskt, säger Manon Hedenborg White.
Astrologi
Inom astrologin tror man att människas personlighet och öde kan utläsas i stjärnhimlen. Det görs med hjälp av horoskop, som är kartor över himlakropparnas positioner vid en persons födelse. Astrologin baserar sig på en geocentrisk världsbild, alltså att jorden är universums centrum. Den grundar sig inte i vetenskap.