Moderna museet återlämnat två tavlor enligt de så kallade Washington-principerna. Foto: Kjell Gustafsson KG/SVT

Även Moderna museet har lånat ut lokaler i utbyte mot vin

Uppdaterad
Publicerad

Nationalmuseum och Moderna museet har bytt till sig vin för hundratusentals kronor. I gengäld har vinleverantören fått låna lokaler. Men avtalet har inte behandlats enligt lagen för offentlig upphandling och nu ska Konkurrensverket ta ställning till om man ska granska museerna, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Nationalmuseum i Stockholm är inte det enda statliga museum som byter till sig vin till sina vernissage. Moderna museet, som har avtal med samma vinleverantör, har bytt marknadsföring, lån av lokaler, privata visningar och fribiljetter mot vin för nästan 600 000 kronor.

Sponsoravtalet har inte behandlats enligt lagen för offentlig upphandling, men det kommer Moderna att ändra på efter Kulturnytts granskning.

– Ingen har tidigare aktualiserat frågan, men nu när det kommer upp genom det här ser vi inga problem med att ändra oss lite grann. Det vi kommer att göra framöver är att betrakta våra sponsringssamarbeten som offentliga upphandlingar, säger Lars Turesson, administrativ chef på Moderna museet, till Kulturnytt.

Konkurrensverket kan granska

Nationalmuseum har medgivigt att man brustit i avtalen med vinleverantören. Inget av museerna har gjort någon dokumentation av sina sponsoravtal eftersom de fram till nu inte ansett att lagen om offentlig upphandling varit aktuell för det. På Moderna kommer man nu att börja dokumentera processerna kring den här typen av avtal.

Vad konsekvenserna blir av att sponsoravtalen börjar behandlas enligt lagen för offentlig upphandling kan Lars Turesson inte svara på i nuläget, men tror att det handlar mest om formaliteter och att museet inte kommer att behöva säga upp några avtal.

– Men det är för tidigt att säga, säger Lars Turesson.

Kulturnytt rapporterar även att Konkurrensverket ska bestämma om de ska granska fallen med sponsorsavtal på sitt nästa möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.