Berlins filmfestival och Silverbjörnen. Foto: Andreas Teich och Ali Ghandtschi/Berlinale

Grundaren av Berlins filmfestival var aktiv nazist

Uppdaterad
Publicerad

Den nära förestående filmfestivalen i Berlin har drabbats av en nazistskandal. Dess grundare Alfred Bauer som ledde festivalen under 25 år ska ha haft nära kopplingar till nazisternas propagandamaskineri under andra världskriget. Nu ställs priset till hans ära in.

Det var i slutet av januari som den tyska veckotidningen Die Zeit publicerade sitt avslöjande som visade att grundaren av Berlinale var aktiv nazist. Att Alfred Bauer arbetade för nazisternas filmsinstitut under 1940-talet ska ha varit känt sedan tidigare, men de nya uppgifterna visar att hans kopplingar till nazismen var ännu starkare än man tidigare trott.

Medlem i SA

Enligt Die Zeit var Bauer medlem i nazistpartiet och dessutom i den paramilitära underorganisationen Sturmabteilung, SA. Under andra världskriget ska han dessutom ha arbetat i det propagandaorgan som Josef Goebbels startade för att kontrollera filmindustrin.

Alfred Bauer grundade filmfestivalen i Berlin och var dess första festivalgeneral år 1951 – 1976. Han gick bort 1986 och år 1987 instiftades ett pris till hans ära. Silverbjörnen i Alfred Bauers namn gick till någon som ”öppnar nya perspektiv på filmkonst”, och har bland annat tilldelats Baz Luhrmans Romeo + Juliet och Joshua Marstons Maria full of grace.

Ställer in priset

Berlinale har nu valt att ställa in priset med omedelbar verkan och har dessutom skickat ett brev till tidigare pristagare. I brevet skriver man, enligt amerikanska Deadline, att man överraskats av avslöjandet och att Bauer varit mer involverad i nazisternas politik än man tidigare känt till. Man betonar också att det aldrig, trots att det burit Alfred Bauers namn, funnits någon koppling mellan prisets betydelse och Bauer som person.

Filmfestivalen i Berlin äger rum den 20 februari till den 1 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.