• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kurdiska sångerskan Aynur Doğan: ”Vår kultur var och är förbjuden”

Uppdaterad
Publicerad

Aynur Doğans musik är starkt förknippad med teman som frihet, kärlek och social rättvisa. Men att sjunga om frihet som kurdisk kvinna i Turkiet kan vara farligt. Kulturnyheterna träffade den kurdiska artisten när hon besökte Stockholm kulturfestival.

– Ibland måste man välja sina ord med försiktighet. Ett enda felriktat ord kan få konsekvenser, säger hon.

Aynur Doğan ser sig själv som en brobyggare mellan kulturer. Men hon ser också ett stort ansvar i att försvara och sprida det kurdiska kulturarvet. Ett centralt tema i hennes musik är situationen för kvinnor i världen och kurderna i Turkiet.

– Jag är inte rädd. Varför skulle jag vara rädd? Jag gör musik för att förena människor. Musik för alla! 

Aynur Doğan växte upp i en liten bergsby, i en kurdisk alawitisk familj från staden Dersim. Det är i den miljön hon har sina musikaliska rötter. 

– Vår kultur var och är förbjuden. Som ung tänkte jag ofta: ”varför får alla andra tala sina modersmål men inte jag?”.

Utgår frånurgamla traditioner

Hennes musik utgår från urgamla traditioner med komplexa melodimönster och avancerade rytmer. Men idag är hon influerad av jazz, blues och klassisk musik. 

– Jag växte upp som halvnomad i en by mellan bergen. Vi växte upp med orala traditioner, med äldre som sjöng i byarna. Sen flyttade jag till Istanbul och alla de stilarna blandades naturligt inom mig.  

Idag är Aynur Doğan den kanske mest kända kurdiska sångerskan i Europa. Hon turnerar frekvent och har fått en internationell publik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.