Verklighetens ”Martha” talar ut i Pierse Morgans tv-program Uncensored.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verklighetens ”Martha” talar ut i Piers Morgans tv-program Uncensored. Foto: Netflix

”Baby reindeer”-stämningen mot Netflix går vidare

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet kan kosta Netflix miljardbelopp.

Den kvinna som anser sig vara utpekad som stalker i Netflixsuccén ”Baby reindeer” får dra strömningsjätten inför domstol.

Beslutet av en domare i Kalifornien medför att rättsprocessen går vidare till nästa skede, skriver Variety. Den brittiska kvinnan Fiona Harvey har stämt Netflix på 170 miljoner dollar, 1,8 miljarder kronor, för att ha utpekats som dömd stalker i ”Baby reindeer”.

I domslutet konstaterar domaren Gary Klausner att ”Baby reindeer” inleds med vinjetten ”Detta är en sann historia”, vilket tittarna måste kunna tro på. Därmed har Fiona Harvey nog med skäl för att få stämma Netflix för hur hon har framställts i serien.

Däremot avfärdade dock domaren flera av Fiona Harveys krav på ersättning och skadestånd, för bland annat brott mot upphovsrätten.

Prisad serie

”Baby reindeer” är en delvis självbiografisk miniserie, skriven av huvudrollsinnehavaren Richard Gadd, om hur en kvinna, Martha, stalkar honom. I serien beskrivs hur Martha till slut döms till fängelse. Något som aldrig inträffade i verkligheten.

Fiona Harvey pekas inte ut i själva serien, men hennes identitet blev snabbt känd på nätet sedan ”Baby reindeer” blivit en succé över hela världen i somras. Häromveckan tilldelades ”Baby reindeer” sex priser på Emmygalan i Los Angeles, däribland för bästa miniserie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.