Krister Henriksson och Bahar Pars diskuterar Guldbaggegalans nya regler i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bahar Pars och Krister Henriksson diskuterar Guldbaggegalans nya regler i Morgonstudion. Foto: SVT

Bahar Pars: ”Ska finnas ett debutantpris”

Uppdaterad
Publicerad

Nytt på Guldbaggegalan i år är att bara professionella skådespelare, som haft minst en roll, får nomineras i skådespelarkategorierna. Det innebär att inga debutanter kan vinna, som ofta varit fallet tidigare. Regissören och skådespelaren Bahar Pars är positiv till formuleringen men tycker att galan bör införa ett debutantpris.

De nya reglerna har väckt debatt och många har varit kritiska till att debutanter inte ska kunna vinna skådespelarpriserna på galan. Sydsvenskan har till exempel valt att bojkotta galan med motiveringen att ”det doftar skråanda”.

Bahar Pars är däremot positiv till formuleringen, då många debutanter vunnit i skådespelarkategorierna de senaste åren. Hon menar att det finns en tendens att bli begeistrad över skådespelarinsatser av personer som inte skådespelat förut.

– Rubriksättningen har varit: ”Guldbaggen vill inte ha debutanter”. Det är inte det vi säger. Men det har varit en historia i Guldbaggen av att väldigt många debutanter har fått priser och det finns en psykologi bakom det, säger Bahar Pars i Morgonstudion.

”Ska finnas ett debutantpris”

I och med att branschen har förändrats, med många nya serier och filmer, finns det i dag ett stort inflöde av nya människor till skådespelaryrket, enligt Bahar Pars.

Hon tycker att alla ska belönas för sina insatser men att skådespelarkategorierna bör vidgas och att Guldbaggegalan bör införa ett debutantpris.

– Det borde finnas debutantpriser, säger Bahar Pars.

Krister Henriksson kritisk

Krister Henriksson är dock mer kritisk till den nya formuleringen.

– Jag tycker att det är olyckligt att man säger 'får inte'. Jag avskyr alla slags förbud, säger han i Morgonstudion.

Hör Bahar Pars och Krister Henriksson diskutera reglerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.