Michaela DePrince

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för att följa Michaela DePrinces livsresa från krigshärjade Sierra Leone till prima ballerina i Beyoncés musikvideo. Foto: AP

Michaela DePrince död 29 år – så tog hon sig från krig till prima ballerina

Uppdaterad
Publicerad

Ballerinan Michaela DePrince har avlidit, 29 år gammal.

”Med smärta i våra hjärtan delar vi förlusten av stjärnballerinan Michaela Mabinty DePrince, vars konstnärskap berörde otaliga hjärtan och vars anda inspirerade många och lämnade en outplånlig prägel på balettvärlden och bortom den”, heter det i uttalandet som postats på hennes sociala medier.

Michaela DePrince blev 29 år gammal. Någon dödsorsak har inte offentliggjorts.

Fick höra att världen inte var redo

DePrince dansade i Boston Ballet och har varit solist i den nederländska nationalbaletten samt dansat med Dance Theatre of Harlem i New York. Hon medverkade också i Beyoncés ambitiösa visuella album Lemonade 2016, med ett egenkoreograferat balettsolo till låten Freedom.

Kollegan Misty Copeland, den mest framgångsrika svarta ballerinan i USA, skriver i en kommentar:

”Trots att hon fick höra att världen inte var redo för svarta ballerinor, eller att svarta ballerinor inte var värda att satsa på, behöll hon sin beslutsamhet, sitt fokus och började ta stora kliv framåt.”

Kämpade mot rasistiska fördomar

Men hennes väg till de stora balettkompanierna var krokig. Hon blev föräldralös under det brutala inbördeskriget i Sierra Leone och lämnades på ett barnhem i mitten av 1990-talet, där hon blev utstött och vanvårdad på grund att hon är född med vitiligo, en pigmentförändring i huden som omges med fördomar i delar av den afrikanska kontinenten.

DePrince blev adopterad av ett amerikanskt par och utbildade sig till dansare i USA, Sydafrika och Nederländerna. Hon kämpade under sin hyllade karriär mot rasistiska fördomar om svarta dansare och har engagerat sig för att hjälpa barn i krigszoner.

Hon medverkade i dokumentärfilmen ”First position” 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.