Skalden Carl Michael Bellman Foto: TT

Bellmans samlade verk släpps gratis på nätet

Uppdaterad
Publicerad

82 epistlar, 65 sånger och ytterligare 2.000 verk: För att fira Carl Michael Bellmans 275-årsdag har Bellmansällskapet tillgängliggjort nationalskaldens samlade verk på nätet.

På onsdagen publicerade Bellmansällskapet nationalskaldens samlade verk som gratis e-boksutgåvor.

– Vi är övertygade om att detta kommer att driva intresset för Bellman, hans konstnärskap, hans tid och unika livsgärning in i en ny era långt utanför landets gränser. Vi gläds storligen åt detta, skriver Anita Ankarcrona, ordförande för Bellmanssällskapet, på sällskapets hemsida.

Komplett samling

Bellmanssällskapets standardupplaga går från och med onsdagen att läsa och ladda hem på nätet som e-bok i blädderboksformat. De 20 volymerna började sammanställas 1921 och färdigställdes 2003.

Utöver Bellmans egna verk innehåller samlingen även kommentarer från några av Sverige främsta Bellman-experter genom tiderna.

– De här böckerna har bara kommit ut i ungefär 400 exemplar per volym, idag är de i princip omöjliga att komma över. Det viktiga är förstås texterna i sig, men också de kommentarer som finns med. Vad krogarna hette, gatornas namn, vad de olika begreppen betyder. Den delen ville vi absolut rädda till eftervärlden, säger Ankarcrona till SVT.

Enligt sällskapet hoppas man nu att Bellmans samlade verk inte längre ska ligga ”fördolda på antikvariat och bibliotek”, där de enligt sällskapet riskerade att falla i glömska.

Kommande sångbok

Till hösten kommer Bellmansällskapet även att lansera ”The Bellman song book”, med musik, noter och modern ackordanalys för bland annat Fredmans epistlar, Fredmans sånger och Bacchi Tempel.

– Det är så här: Om man ska rädda Bellmans hela gärning, då måste den finnas på nätet. Det är som Gunnar Ekelöf formulerade det: ”Bellman är en Mozart, en diamant på Guds finger”, sen behöver man inte säga mer, säger Anita Ankarcrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.