– De här föremålen är inte bara fantastiska artefakter – det är också några av Afrikas största skatter. Men de berättar också en historia om kolonialt våld, sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i samband med att överenskommelsen träffades i Berlin.
Redan under fredagen fick den nigerianska utrikesministern Zubairu Dada ta emot två beninbronser.
– Det här kommer att gå till historien som en av de viktigaste dagarna för högtidlighållande av det afrikanska kulturarvet, säger han.
Under flera år har afrikanska länder, ställt krav om återlämnade av kulturskatterna som plundrades under kolonialtiden och som nu återfinns på museer runt om i världen.
Förra året återlämnade Frankrike 26 statyer till Benin. De togs 1893 som krigsbyten av Storbritannien.
Förhandlingar pågår med flera länder
Kungariket Benin, eller Edo som det också kallades, uppstod på 1400-talet och existerade fram till 1897 då britterna erövrade kungariket, skickade kungen i exil och lade området under brittiskt kolonialt styre. Det ska inte förväxlas med staten Benin, som är Nigerias västra grannland.
I Tyskland finns omkring 1 100 konstföremål från kungariket Benin som tillverkats på 1500-talet och 1700-talet. De är utspridda på ett 20-tal museum runt om i landet. Den största samlingen finns på Etnografiska museet i Berlin. Där finns 440 sådana föremål. Just nu pågår förhandlingar kring vilka beninbronser de ska få låna av Nigeria och vilka som ska återlämnas på en gång.
39 föremål finns i Sverige
Nigeria har förhandlat med flera europeiska länder för att återfå beninbronser. I dag har landet planer på att öppna ett museum i Benin City. Tanken är att konstföremålen ska förvaras där i framtiden.
Här i Sverige förfogar Världskulturmuseerna över totalt 39 Benin-föremål
Myndigheten antog förra året en ny återlämningspolicy som gör det lättare att återlämna föremål till ursprungsländer även när det inte finns ett formellt återlämningskrav.
Men det är ytterst regeringen som beslutar om föremål i statliga samlingar ska överföras till utländsk part.