Mimmi Söderlund, litteraturvetare och bibliotekarie på Västerås stadsbibliotek, menar att det har skett en utveckling i hur man skildrar olika levnadsförhållanden i barnlitteraturen. Däremot är det fortfarande ovanligt att tala om klass i böcker för barn.
– Om vi ser till ämnesorden som biblioteken använder för att kategorisera böcker så används inte begreppet klass när man talar om barnlitteratur. Det är laddat att prata om klass och barn. Man tänker att föräldern tillhör en klass men det blir för laddat att säga att barnet gör det, säger Mimmi Söderlund.
Gullliga 1800-talsorättvisor
Artisten Uje Brandelius, tidigare pressekreterare för Vänsterpartiet, har skrivit barnboken Hemma hos Harald Henriksson som behandlar klass och vänskap. Han menar att det är särskilt kontroversiellt att skildra klasskillnader i modern tid.
– Om man skildrar orättvisor år 1880, då är det en saga och lite gulligt och ofarligt och kan passera i alla hem oavsett politisk färg. När vi gör samma sak 2019 då är det någonting du som förälder måste ta ställning till om du vill läsa eller inte, säger han.
Mer mörker i barnböcker
Mimmi Söderlund tror att det kommer bli allt vanligare med barnböcker som skildrar sociala problem som klass och fattigdom men även psykisk ohälsa och trasiga familjeband.
– Jag tror vi kommer se ännu mer av det här extremt mörka, särskilt i kapitelböcker. Det är väldigt mycket mörker i populärkultur överhuvudtaget. Barn ser mer än vad vi tror och då behöver vi ta fram den typ av kultur som är menade för dem så att de kan ta till sig budskapen på ett lämpligt sätt.