Evan Gershkovich har sedan 2017 arbetat som journalist i Ryssland för tidningar som AFP, The Moscow Times, och The Wall Street Journal. Gripandet av honom är det första av en amerikansk journalist i Ryssland, anklagad för spioneri, sedan kalla kriget.
Utrikesreportern Bert Sundström, som tidigare har varit korrespondent i Ryssland, kommenterar gripandet.
– Det här är en signal till omvärlden och kanske också till utländska journalister. Evan Gershkovich är förmodligen en seriöst arbetande journalist som Ryssland anser sig behöva få ur vägen – eller så agerar de så här för att kunna använda honom i något typ av utbyte av fängslade spioner i väst.
– Det händer att journalister blir utslängda ur landet, men att en journalist grips och dessutom anklagas för ett allvarligt brott är mycket unikt.
Många tvingas fly
Som en konsekvens av det förändrade medieklimatet i Ryssland har hundratals ryska journalister behövt lämna landet under det senaste året, men också utländska redaktioner som BBC och Deutsche Welle har valt att flytta sina redaktioner ut ur landet.
Enligt Bert Sundström har det blivit allt svårare för utländska journalister att arbeta i Ryssland sedan kriget började.
– Journalister begränsas i deras arbete och många har tvingats fly. Under det senaste året har det också blivit allt svårare att göra intervjuer med personer som står på makthavarnas sida. Man ser också hur de som är regimkritiska inte vågar uttrycka sina åsikter.
Chefredaktören för den numera förbjudna ryska tidningen Novaja Gazeta, Dimirtij Muratov, menar att det finns ett återkommande mönster i hur Putin-regimen behandlar journalister i Ryssland.
– Regimen ser journalister som nationens fiender – såväl inhemska som utländska journalister.
Evan Gershkovich riskerar 20 år i ryskt fängelse.