Bianca Kronlöf riktar kritik mot komikerbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Bianca Kronlöf har skrivit ett öppet brev till komikern Soran Ismail som hon läser upp på sitt Instagramkonto. Inlägget har setts strax under en miljon gånger sedan det publicerades under onsdagen.

SVT har fått kritik från flera håll för dokumentären Persona non grata – Soran Ismail. Dokumentären skildrar komikerns liv efter att han blev anklagad och anmäld för flera sexualbrott efter metoo-hösten 2017. Förundersökningen lades ner och Ismail har nekat till brott.

Dokumentärmakarna säger att de ville skildra limbot som uppstår när man är dömd i samhällets ögon men inte juridiskt.

Skådespelaren Bianca Kronlöf har nu riktat kritik även mot hela komikerbranschen i ett öppet brev till Soran Ismail på sitt Instagramkonto.

Skapar dålig stämning

Hon menar att manliga komiker distanserat sig från allvaret i anklagelserna och att det finns ett ”brödraskap” och att jargongen på vissa humorklubbar är djupt sexistisk: ”Om jag berättar vad jag såg och hörde då så skulle jag åka dit för förtal”, skriver hon.

I klippet som setts närmare en miljon gånger säger Kronlöf:

”Jag vill säga ifrån. Jag vill vara tydlig vart jag står. När ni ser mig på Parlamentet, Morgonpasset eller annat ställe där roliga killar finns. Oavsett om det är bredvid en av dom tysta männen eller en av dom som stöttar sin 'bror' så ska ni veta att jag orsakat dålig stämning vid kaffemaskinen innan kameran börjar rulla.”

Branschproblem

Hon kritiserar även SVT för att ha visat delar ur Sorans ”come back-föreställning”.

”Reglerna för en föreställning är rätt enkla och logiska: Om du gör nåt som folk vill betala för att se, så är det väl bara att köra? Det sjuka är att SVT gör en timmes reklamfilm för den här föreställningen”, säger hon.

Kronlöf säger att komikerbranschen var tyst under metoo-hösten och i högre grad än andra branscher är beroende av vänskapsband och god stämning. Hon menar att manliga komiker håller varandra om ryggen och inte säger ifrån mot sexistiskt beteende.

Vill väcka tankar och debatt

– Jag är glad över att programmet väcker tankar och skapar debatt, säger Jorun Collin projektledare för programmet Soran Ismail-dokumentären.

– Även om kritiken varit mycket hård ser jag att programmet faktiskt gör att svåra frågor om tystnadskultur, samtycke, rättssäkerhet, skuld och skam diskuteras mer intensivt än på länge.

Jorun Collin menar att ett grepp i dokumentären har varit att tittaren själv ska bilda sig en uppfattning om Soran Ismails situation, och man har därför valt att klippa bort frågorna från produktionen. Men att den skulle ses som marknadsföring för komikern Soran Ismail vänder hon sig starkt emot. 

– Tittaren lämnas ensam att tolka det den ser. Men med det sagt har jag svårt att förstå hur det här programmet kan ses som ett försvarstal, eller en reklamfilm för Ismail. Jag tycker att den är allt annat än det.

Soran Ismail säger till Kulturnyheterna att han sett Bianca Kronlöfs inlägg, att det är viktiga frågor som lyfts och att problematiken finns i branschen såväl som i samhället.

– Jag såg den och hon sträcker ut en hand och föreslog ett samtal och det tycker jag alltid är en bra idé, så jag har hört av mig till henne och vi ska ses och prata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.