David Bowie hyllas återigen i rymden. Foto: TT

Första bilen i rymden ska snurra runt Mars och spela Space Oddity

Uppdaterad
Publicerad

David Bowie hyllas i rymden – igen. Om allt går som det ska kommer en röd Tesla Roadster att skjutas ut i omloppsbana runt solen och Mars till tonerna av Space Oddity. Men frågan är: is there sound on Mars?

Idag skjuts världens kraftfullaste rymdraket, Falcon Heavy, upp från Kennedy Space Center i Florida. Biljetterna till första parkett för att bevittna uppskjutningen – kallade Feel the Heat och Closest Package – är redan slutsålda.

Även David Bowie-fans har anledning att vallfärda till uppskjutningen. Med på jungfrufärden följer nämligen en elbil av märket Tesla, som (om allt går som det ska) kommer att cirkulera i omloppsbana kring Mars i miljarder år – allt till tonerna av David Bowies hit Space Oddity.

”Is there sound on Mars?”

På frågan om någon någonsin kommer att höra låten från bilens högtalare svarar Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, tveksamt.

– Det går inte att höra något i vakuum, vilket det är i rymden. I så fall måste man ha någon sorts sändare som skickar tillbaka ljudet till jorden, säger han till Kulturnyheterna.

Ulf Danielsson bekräftar att om bilen klarar uppskjutningen kommer den att sväva fritt i rymden väldigt, väldigt länge.

Bowie i rymden

Det är Teslas grundare, Elon Musk, som ligger bakom spektaklet. Utöver elbilföretaget driver han rymdföretaget SpaceX, som byggt raketen som nu skjuts upp.

– Skälet till man gör det här är för att testa raketen, och då måste man ha med någon form av last. Att slänga med en bil är väl en kul grej och ger extra uppmärksamhet, säger Ulf Danielsson.

Elon Musk är inte den första att göra en rymdhyllning till David Bowie. 2013 fick den kanadensiska astronauten Chris Hadfield mycket uppmärksamhet på sociala medier genom att framföra just Space Oddity från den internationella rymdstationen ISS. 

Totalt kommer uppskjutningen att kosta ungefär 700 miljoner dollar – något som räknas som förhållandevis billigt med raketmått mätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.