• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En av biografen Rigolettos salonger. Foto: Dan Hansson / TT Bild

Därför är biobiljetten så dyr

Uppdaterad
Publicerad

Priset på biobiljetter har under de senaste 20 åren ökat med 70 procent enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Priset på en biobiljett sätts i samråd med ägarna till filmen och eftersom filmbranschen idag blöder, har biointäkterna kommit att spela en allt större roll för dem, säger Thomas Runfors som är informationschef på SF bio.

I dag kostar en biobiljett mellan 120 och 200 kronor beroende på tillval, exempelvis om filmen sänds i 3D eller om man som besökare väljer extra benutrymme.

Skulle biobiljetterna följa konsumentprisindex skulle ökningen endast vara 25 procent. Detta rapporter Aftonbladet som har beställt undersökningen av Statistiska centralbyrån.

”Kostsam teknikutveckling”

Thomas Runfors menar att prisökningen beror på en kostsam teknikutveckling i och med digitaliseringen.

– Det är också en helt annan upplevelse idag än för 20 år sedan att gå på bio. Det är bättre ljud, bättre bild och framförallt finns valmöjligheten för den enskilda individen att kunna välja komfort.

”Valuta för pengarna”

Thomas Runfors berättar att det är viktigt för SF att kunden alltid ska känna att det är prisvärt att gå på bio. Att biobesökaren ska få valuta för pengarna.

–  Det är fortfarande ett relativt billigt alternativ att besöka en biograf om man jämför med vad det kostar att besöka en konsert eller att äta en middag på en restaurang.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.