Biologiska museet i Stockholm stängdes 2017 på grund av låga besökssiffror och akut renoveringsbehov.
Nu meddelar ägaren Skansen att renoveringar har pågått under ett par år med finansiering från Länsstyrelsen. Om allt går enligt plan och de får ytterligare medfinansiärer så är planen att museet ska öppnas inom 2-3 år.
– Vi har fått väldigt mycket frågor från allmänheten och intresserade av djur, natur och kultur. Man vill in i huset, så det är synd att en sådan fantastisk byggnad står stängd, säger Yvonne Nordlind, tf vd på Skansen.
Ska rustas upp
Museet ska få sig en rejäl upprustning innan det öppnar igen – och för att undvika en liknande situation som när det stängde senast är planen att museets bottenvåning, som idag till stor del fungerar som förråd, ska husera en ny, mer modern utställning.
– I slutet på 1800-talet så var det här en modern visualiseringsteknik för att visa djur, natur och kultur. Vi har ytor för att kunna bygga någon cool, överraskande utställning som gäster idag tycker är intressant.
”Ett museum över ett museum”
Men samtidigt är det viktigt att bevara museet som ett historiskt monument, tycker byggnadsantikvarie Staffan Hansing. Inte minst som en bild av biologisk mångfald, och för att en del av de djur som på 1890-talet var en del av svensk natur inte längre finns här.
– När vi återöppnar blir det som ett museum över ett museum. Det är ju inte i första hand intressant att visa djuren, utan att man för 130 år sedan hade den här utställningstekniken, vad man ville visa upp då och hur landskapet som man ville visa har förändrats över tid.
BIOLOGISKA MUSEET
Biologiska museet grundades av konservatorn och amatörzoologen Gustaf Kolthoff 1893. Syftet var att ge stadsbor i Stockholm en möjlighet att uppleva och få intresse för den nordiska naturen.
Museet består av ett diorama i 360 grader, där uppstoppade djur i sin naturliga miljö samsas med 1000 kvadratmeter landskapsmålningar av Bruno Liljefors.
Sedan 1970 ägs museet av Skansen,