Biutiful

Uppdaterad
Publicerad

Betyg: 3 av 5

Regi: Alejandro González Iñárritu

I rollerna: Javier Bardem, Maricel Alvarez, Eduard Fernández, Diaryatou Daff

Alejandro González Iñárritu har sedan genombrottet med långfilmsdebuten Älskade hundar gjort varianter av samma tema: parallella historier som på olika sätt påverkar och flätas in i varandra. I Biutiful är han fortfarande inne på samma spår, även om filmen inte är lika artyfarty-uppklippt som 21 grams eller handlar om människor på olika kontinenter som i Babel. Bygget här är enklare, och en enda man står i centrum.

Uxbal (Javier Bardem) försöker försörja sig och sina barn och hankar sig fram genom att ha skumraskaffärer ihop med afrikanska gatuförsäljare. Dessa är i landet illegalt för att bättre kunna försörja sina familjer och ge dem en bättre framtid. Krimskramset de säljer tillverkas i sin tur av kineser, som också de vistas i landet illegalt under usla förhållanden – för att kunna försörja sina familjer och ge dem en bättre framtid. Det som händer i ett led i näringskedjan har en direkt påverkan på nästa.

Iñárritus skildring av människor på samhällets aboluta botten kränger vilt mellan melodrama, manipulativ sentimentalitet och skitig, överjävlig realism. I de senare fallen blir det ibland outhärdligt starkt att titta på, i övrigt är det ofta tvärtom: alldeles för lätt att slå ifrån sig. Krocken mellan ytterligheterna känns inte riktigt lyckad, ändå finns det helt klart scener i filmen som kommer att sitta kvar länge i både kroppen och tankarna.

Emma Gray Munthe

Se filmens trailer

Betyg: 3/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 4/5 Dagens Nyheter

Läs DN:s recension

Betyg: 5/5 Expressen

Läs Expressens recension

Betyg: 4/5 Aftonbladet

Läs Aftonbladets recension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.