Peter Haber, Anders Ekborg, Thomas Hanzon och leif André. Foto: TT

”Blir äcklad och upprörd” – manliga skådespelare reagerar på kvinnornas upprop

Uppdaterad
Publicerad

Fyra manliga skådespelare kommenterar uppropet där 576 kvinnliga skådespelare vittnar om hur de utsatts för mängder av sexuella trakasserier och kränkningar på landets scener.

– Det är jävligt bra att det kommer fram, säger skådespelaren Thomas Hanzon till Kulturnyheterna.

Skådespelaren Thomas Hanzon, som sedan många år tillhör den fasta ensemblen på Dramaten, säger till Kulturnyheterna i en kommentar till gårdagens upprop från stora delar av den svenska kvinnliga skådespelarkåren att han är glad över att historierna nu kommit i ljuset.

– Man blir jävligt äcklad och upprörd. Personerna som gör de här sakerna är ju så smarta att de gör det när det inte finns vittnen, vilket gör att ord står mot ord och kvinnan i situationen blir helt ensam, så det är jävligt bra att det kommer fram, säger Thomas Hanzon.

Metoo för skådespelare

Har egna erfarenheter

Han säger att han själv bevittnat många verbala kränkningar inom teatermiljön – något som också fått konsekvenser då han sagt ifrån.

– Jag har valt att vittna och gått emot vissa personer och gått till ledningen med det, men det har resulterat i att jag fått kliva av produktionen. Så har det varit när jag inte accepterat hur mina kollegor blivit behandlade.

Thomas Hanzon berättar också att han har egna erfarenheter av sexuella trakasserier, då han som 23-åring spelade på Stadsteatern i Stockholm.

– Det var en manlig regissör som väl tyckte att jag var en liten läckerbit och under lång tid försökte sig på närmanden. Trots att jag var väldigt tydlig med att jag inte var intresserad slutade det med att jag fick skjuta bort honom när han tryckte in sin tunga i min mun.

”Utsatta inom teatern”

Skådespelaren Anders Ekborg har inte läst uppropet från de 456 kvinnorna, men säger till Kulturnyheterna att arbetssituationen inom teatervärlden kan leda till maktmissbruk.

–  Inom teatern är vi väldigt utsatta då det finns så få jobb. Både män och kvinnor går med på saker som man kanske inte skulle gå med på. Man vill ha kvar sitt jobb, helt enkelt.

Enligt Anders Ekborg är det i situationer då människor kränks viktigt att visa civilkurage, men säger också att det kan få konsekvenser.

– Jag har till och med hoppat av föreställningar där det hände saker och människor utövade sin makt på fel sätt. Och skulle jag se saker som har att göra med sexuella trakasserier skulle jag säga ifrån direkt, säger han till Kulturnyheterna.

”Stödjer uppropet till hundra procent”

Skådespelaren Peter Haber säger i en kommentar till Kulturnyheterna att han tycker att gårdagens upprop från de 456 kvinnorna är fantastiskt.

– Jag har själv inte kommit i direkt kontakt med det, men det är fullständigt förskräckligt att det har varit som det har varit, och därför stödjer jag givetvis det här uppropet till hundra procent.

Peter Haber berättar att han inte känner igen någon av de historier som skildras i uppropet, men att han hoppas att situationen nu kan ändras.

– De svin som har betett sig på det här sättet kommer naturligtvis inte komma ut och säga att ”det var jag och jag ber om ursäkt”. Men jag tror att det kommer bli en kollektiv skärpning av beteenden.

”Viktigt att män säger ifrån”

Även skådespelaren Leif Andrée reagerar starkt på skildringarna i uppropet och säger att det är viktigt att män inom branschen säger ifrån om de bevittnar en kränkning.

– Jag har sagt ifrån vid två tillfällen under min karriär: en gång på en teater för 10 år sen då en manlig regissör kommenterade en ung skådespelare med att hon  var en ”liten pudding” när hon inte var med, och en gång på en filminspelning när ett gäng väldigt kända skådespelare kallade en jätteung tjej för ett ord. Då sa jag till regissören att ”nu skiter vi i den här scenen”, och då ändrade de på sig, säger han till Kulturnyheterna.

Enligt Leif Andrée har det oftast varit god stämning på de produktioner han varit med på, men han säger samtidigt att osäkra arbetsvillkor för unga skådespelare gör att det kan vara svårt att säga ifrån.

– Jag försöker i alla fall skapa god stämning och säger till de som är nya att de kan komma till mig om de har något problem. Men det här är så klart lite av en rannsakning för oss som är etablerade, för när man är ung och går på pjäskontrakt kanske man inte vågar säga ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Metoo för skådespelare

Mer i ämnet