I videon kan du se den falska konsten, och höra galleristen.

Nytt fall av bluffkonst på Bukowskis och Stockholms auktionsverk

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen avslöjade SVT Kulturnyheterna att bland annat Bukowskis sålt bluffkonst av två påhittade konstnärer. Nu kan vi avslöja ytterligare en konstbluff: konstnären John Ostved tycks inte heller existera, men har ändå sålts på auktionssidor och värderats till hundratusentals kronor.

Kulturnyheterna har pratat med konstnären Ulf Stålhane som jobbade extra på en konstnärsbutik i Malmö under 00-talet. Där fick han beställningar av en gallerist som ville skriva ut ett antal fotografier. Han sa sig arbeta åt en konstnär vid namn John Ostved. 

– Det är ju ingen konstnär bakom utan det är en kille som ville att jag skulle hjälpa honom att fixa de här bilderna. 

Signaturen John Ostveds bilder har sålts på flera auktionshus, däribland Stockholms auktionsverk och Bukowskis. Bilderna beskrivs som litografier som säljs i begränsade upplagor, en del beskrivs även som “unika” oljemålningar. Enligt auktionssidorna ska John Ostved vara född 1957 i USA, men konstnären går inte att hitta. Inte heller går det att hitta mer information om honom, som CV, biografi eller galleri. 

– För att vara så produktiv som John Ostved, och säljas på Bukowskis så undrar man: vem är detta? Men det finns ju ingenting! Det är felaktigt av Bukowskis att ta in eftersom de inte vet nånting om konsten, säger Ulf Stålhane. 

Priset har legat mellan 750 och 4 400 kronor styck. Räknar man på hela upplagan så värderas den falska konsten, med Bukowskis och Stockholms auktionsverks prissättning, till drygt 400 000 kronor.

Galleristen: John Ostved finns 

När Kulturnyheterna ringer personen -en gallerist- som beställde bilderna på konstnärsbutiken i Malmö så bekräftar han sin koppling till signaturen John Ostved. 

– Jag köpte av honom. Men det var 10-15 år sen han la av, han blev handikappad. 

Kan du berätta mer om honom? Vad jobbade han med för teknik? 

– Nej du får söka efter information själv. 

Men jag hittar ingenting när jag söker... du är gallerist och har jobbat med honom så jag tänkte att du vet mer? 

– Du får väl söka själv, jag har inte tid att prata med dig, säger galleristen och lägger på.

I videon kan du se bluffkonsten och höra galleristen.

Ulf Stålhane: “litografierna” är utskrifter 

Enligt Ulf Stålhane har galleristen skrivit ut befintliga fotografier på kändisar, sedan har någon målat på dem, fotograferat och skrivit ut igen. Dessa fotokopior och utskrifter beskrivs alltså som originalkonst i form av måleri och litografier av auktionssidorna. 

– Färglitografi är det ju inte, det är utskrifter, säger Ulf Stålhane. 

Kritisk mot auktionshusen: De borde googla 

Kulturnyheterna har tidigare avslöjat de falska signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko, som också sålts på Bukowskis och Stockholms auktionsverk. Granskningen visade även att utskrifter beskrivs som litografier på sidorna.

Ulf Stålhane är kritisk till auktionshusens bristande kontroll. 

– Det kommer alltid finnas skojare men det här ska inte komma ut på auktionsverken som säger att de är kvalitetsauktioner. Det är där kompetensen brister: att de inte ser och inte kollar upp, säger han. 

Enligt Ulf Stålhane visar exemplet med John Ostved hur knapphändig kontrollen är eftersom en enkel sökning visar att det inte går att hitta något om konstnären. 

– De borde kolla upp när de får in ett verk, googla. Om de inte hittar något, ja då kan de börja misstänka att något är konstigt.

Stockholms auktionsverk: branschen behöver skärpa rutiner

Kulturnyheterna har sökt Stockholms auktionsverk och Bukowskis för intervju. Båda avböjer. Stockholms auktionsverk skriver att de slutade ta in verk av John Ostved år 2020 då de fick kännedom om att konsten inte var äkta.

Om det faktum att ingen information finns att hitta om John Ostved skriver Stockholms auktionsverk:

”Det är inte alldeles ovanligt att sakna bakgrundsfakta om en konstnär på de här prisnivåerna. Icke desto mindre är detta något som hela branschen fortsättningsvis skulle behöva skärpa sina rutiner kring. Det är i allas intresse att bidra med korrekta beskrivningar av föremål som säljs på andrahandsmarknaden.”

Auktionsverket skriver vidare: ”då vi hanterar tusentals föremål varje dag, gör sig i undantagsfall den mänskliga faktorn gällande. Det kan alltså ske misstag. Om det inträffar, regleras detta enligt lag, köparen kan reklamera och returnera sin vara för att få sina pengar åter.”

Vet du mer eller har du köpt den falska konsten? Hör av dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.