Barbro Hörberg skapade sig sin egen värld i det svenska kulturlivet och ett av hennes signum var att hon tog barnmusiken på allvar.
– Hon vände sig tidigt mot att barnvisor handlade om sådant som Gullefjun och Sotarmurre men inte om barnens vardag, berättar Alexandra Sundqvist som är författaren bakom den allra första biografin om vissångerskan, ”Barbro Hörberg – Med ögon känsliga för grönt”.
Åkte på skolturné
Barbro Hörberg lyckades få med sig några av Sveriges bästa jazzmusiker som Georg Riedel, Lars Bagge, Rune Gustafsson och Egil Johansen på skolturné.
– De vände upp och ner på dockor och spelade på cykelställ, berättar Alexandra Sundqvist.
– Barbro Hörberg ville att alla skulle ha tillgång till musik. Man behövde kanske inte ens ett instrument, utan kunde ta något man hade i fickan.
Hon var också en av de första kvinnliga visdiktarna.
– Det handlade om vanliga kvinnor i vardagssituationer, som tex en hemmafru som hittar ett hål i lakanet. Det var nära men ändå allmängiltigt.
Bortglömd länge
I början av 70-talet var Barbro Hörberg en av Sveriges mest kända artister. Hon skrev texter till bland annat Lill-Babs och Anni-Frid Lyngstad och var programledare i radio och tv. Men efter hennes bortgång 1976 blev hon under en lång period ganska bortglömd. Tills nu. För på 2000-talet kom en samlingsutgåva av hennes skivor, flera teaterföreställningar byggda på hennes musik, och nu – den första biografin.
– Jag tror att det finns ett intresse för personer som varit i skymundan, säger Alexandra Sundqvist.
– Barbro Hörberg arbetade med Povel Ramel, Lars Forsell, Jan Johansson, Olle Adolfsson, Beppe Wolgers. Alla de har fått biografier men hon har hamnat lite i skymundan.