Halland, Kronoberg, Kalmar län och Gotland är några av de bästa i Sverige på att låna biblioteksböcker, enligt ny statistik från Kungliga biblioteket. De fyra länen ligger på rad, bredvid varandra ovanför södra Sverige. Man kan alltså tala om dem som en sorts ”bokbälte”.
Riksgenomsnittet är 7,8 lån per person på bibliotek och år. I bokbältet varierar siffran från 8,8 lån i Kronoberg till 9,9 i Halland.
Och därifrån behöver man inte åka långt för att hitta landets sämsta boklånare. De finns i Blekinge, ett litet landskap precis under bokbältet. En genomsnittlig blekingebo lånar bara böcker 5,3 gånger per år.
God författartradition
Det skrala boklånandet lär inte bero på en torr författarhistoria.
Enligt det användarbaserade uppslagsverket Wikipedia kommer minst sju kända författare från Blekinge. Det är över tre gånger så många författare som Gästrikland har spottat ur sig, trots att landskapen har nästan exakt lika många invånare med sina lite drygt 150.000 personer vardera.
Blekinges grannlandskap Smålands invånare är bland de bästa i landet på att låna böcker. Men inte bättre på att uppfostra författare.
Trots att Småland kan stoltsera med litteraturhistoriska stornamn som Pär Lagerkvist, Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg, Viktor Rydberg och Elin Wägner, förlorar de mot Blekinge i författare per capita, med sina 44 författare på en befolkning av 760.000 personer.
”Stämmer inte med min bild”
Och när Blekinges invånare kollar i sin litterära backspegel kan de vara mest nöjda med sin nobelpristagare Harry Martinson.
En av dem är Åke Widfeldt, som vuxit upp i Blekinge och var ordförande för Harry Martinson-sällskapet i tio år. Och han är förvånad över Kungliga bibliotekets statistik.
– För mig är det en överraskning. Det stämmer inte med min bild, även om jag mest erfarenhet från min egen kommun Olofström som har ett fantastiskt bibliotek, säger Widfeldt.
Årlig kulturfrossa
Han är en av dem som främjat Blekinges litteratur år efter år. Bland annat genom att arrangera kulturfestivalen ”Nässelfrossa”, som döpts efter Harry Martinsons roman ”Nässlorna blomma”.
– Där försöker vi propagera för läsning och böcker. Och i de litterära sällskapen gör vi allt vi kan för att sprida kunskap och läslust. Men sen är det väl så, att det alltid är svårt att få de gamla klassikerna lästa, säger Widfeldt.
Harry Martinson mycket för folkbildning
Och hade Harry Martinson, som brukar kategoriseras som proletärförfattare, själv fått ta del av KB:s statisk över hur oflitigt hans hemlandskap lånar böcker, hade han nog rynkat bekymrat på pannan. Det tror i alla fall Åke Widfeldt.
– Han skulle nog, som jag, blivit förvånad. Harry Martinson var ju väldigt mycket för folkbildning och stor vän av bibliotek. Och naturligtvis skulle han uppleva det som tråkigt, för han identifierade sig ju mycket med Blekinge, säger han.