Augustpriset – ett av de främsta svenska litteraturpriserna som sedan år 1989 delats ut med syfte att belöna och uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna på svenska.
Och idag tillkännagavs de sammanlagt 18 titlar som har chans att ta hem pris i någon av de tre kategorierna för skönlitteratur, facklitteratur och barn-och ungdomslitteratur.
– Jag ser väntade och starka titlar i framförallt den skönlitterära kategorin. Jag kan sakna Agneta Pleijel och Agnes Lidbeck, men vad skulle man ta bort? Det är som Nobelpriset vissa decennier, de bortvalda är en egen litteraturhistoria, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.
– Om jag får göra en vinstspaning så vinner Johannes Anyuru i den skönlitterära kategorin, Hédi Fried i facklitteratur och Sara Lundberg med ”Fågeln i mig flyger vart den vill” i barn- och ungdomskategorin.
”En bok som kändes omöjlig att skriva”
De nominerade i kategorin för Årets skönlitterära bok är Johannes Anyuru för ”De kommer drunkna i sina mödrars tårar”, Sigrid Combüchen för ”Sidonie & Natalie. Från Limhamn till Lofoten” och Jörgen Gassilewski för ”Hastigheten”. Samt Isabelle Ståhl för ”Just nu är jag här” och Jenny Tunedal för ”Rosor skador”.
”Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression”, lyder juryns motivering till nomineringen av Johannes Anyurus roman ”De kommer drunkna i sina mödrars tårar”. En dystopisk skildring av ett Sverige som tagits över av högerpopulism och motsättningar.
– Att bli nominerad till Augustpriset är fantastiskt roligt. Jag ville skriva en bok om att vara muslim i Europa idag, en bok om dynamiken mellan islamistisk terror och högerpopulism. En bok som kändes omöjlig att skriva egentligen, säger Johannes Anyuru till Kulturnyheterna, och fortsätter:
– Men sen blev den möjlig för att skriva för att jag blandade in ett spår av något poetiskt, något fantastiskt eller något som tolkats som science fiction.
Hédi Fried: ”En mycket viktig bok”
Författaren och förintelseöverlevande Hédi Fried är en av de vars böcker nominerats i fackbokskategorin. Det här jämte böcker som Sven Olov Karlssons ”Brandvakten” och Fatima Bremmers ”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström”.
Boken ”Frågor jag fått om förintelsen” handlar som titeln antyder om just de frågor som ställts till Hédi Fried rörande hennes upplevelser under andra världskriget. Boken riktar sig framförallt till unga läsare med grundskolans bakgrund till förintelselägren.
”En liten tunn bok, med skenbart enkla frågor om det mest ofattbara”, skriver juryn i sin motivering.
– Tanken har aldrig kommit in i mitt huvud ens att jag skulle kunna bli nominerad, säger Hédi Fried till Kulturnyheterna.
– Det är en mycket viktig bok idag när vi ser tecken på att det som hände på 40-talet tornar upp sig och gör att folk blir skrämda. Och det är det de vill. De vill skrämma oss så att man bli paralyserad och gör ingenting, fortsätter hon.
Lisa Hyder: ”Oväntat, men underbart”
En av de nominerade i kategorin för Årets svenska barn- och ungdomsbok är författar- och illustratörsduon Lisa Hyder och Per Gustavsson. Deras bok ”Om dagen tar slut” handlar om barns oro inför ämnen så som krig, global uppvärmning och pandemier. För hur hanterar vi – barn så väl som vuxna – just dessa undergångsskildringar som möter oss i medierna.
– Det är helt fantastiskt, och väldigt oväntat men underbart, säger Lisa Hyder om nomineringen. Jag tror temat är rätt tidlöst och jag tror att många kan känna igen sig i att som barn vara rädd för att världen ska gå under oavsett när man var barn.
– Det är ett gammalt tema, men det är inne nu eftersom det känns så oroligt och många drabbas av de här nyheterna att världen är osäker, säger Per Gustavsson, som även är nominerad för boken ”Den förskräckliga historien om Lilla Hon” tillsammans med Lena Ollmark.
De författare och böcker som tar hem pris i någon av de tre kategorierna kommer tillkännages på Augustgalan den 27 november. Prissumman i varje kategori är 100.000 kronor, men pristagaren belönas även med en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.
Här är alla nominerade år 2017
Årets svenska skönlitterära bok:
Johannes Anyuru för ”De kommer drunkna i sina mödrars tårar”
Sigrid Combüchen för ”Sidonie & Natalie. Från Limhamn till Lofoten”
Jörgen Gassilewski för ”Hastigheten”
Isabelle Ståhl för ”Just nu är jag här”
Jenny Tunedal för ”Rosor skador”
Klas Östergren för ”I en skog av sumak”
Årets svenska fackbok:
Fatima Bremmer för ”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström”
Hédi Fried för ”Frågor som jag fått om förintelsen”
Sven Olov Karlsson ”Brandvakten”
Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson för ”Nära fåglar”
Per Wirtén för ”Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater”
Johan Svedjedal för ”Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv”
Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Lisa Hyder och Per Gustavsson för ”Om dagen tar slut”
Sara Lundberg för ”Fågeln i mig flyger vart den vill”
Elin Nilsson för ”Anrop från inre rymden”
Johanna Nilsson för ”För att väcka hon som drömmer”
Lena Ollmark och Per Gustavsson för ”Den förskräckliga historien om Lilla Hon”
Johanna Thydell och Emma Adbåge för ”Dumma teckning!”