• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Horace Engdahl om Danius avhopp: ”Behövdes något alldeles radikalt”

Uppdaterad
Publicerad

Horace Engdahl är den ledamot i Svenska Akademien som visat störst missnöje med den avgående ständiga sekreteraren Sara Danius. På torsdagskvällen kommenterade han Danius avhopp i SVT:s Opinion live.

Engdahl ville inte svara omedelbart på frågan om Sara Danius tvingats bort under torsdagskvällens sammanträde, utan beskrev det som en mycket grundlig diskussion. Enligt den tidigare ständige sekreteraren har majoriteten i Akademien ansett att man lidit av ”ett mycket svårartat ledarskapsproblem”.

– Vi som var närvarande där kom till slut överens om att det här var den lösning som var möjlig i dagens läge, sade Horace Engdahl, i SVT:s Opinion live.

Krisen i Svenska Akademien

”Uppstått en spricka”

Att Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterare och sin stol i Svenska Akademien, samtidigt som Katarina Frostenson också lämnar sin plats, är det som behövs för att kunna komma vidare, enligt Horace Engdahl.

– Vi kunde konstatera att det uppstått en spricka i Akademien som var så pass bred och så omöjlig att fortsätta med att det behövdes något alldeles radikalt för att skapa en ny början så vi ska kunna läka ihop Akademien igen, sade han i programmet.

Det är bara hårt arbete som kan läka det förtroende för Akademien som skadats, på såväl nationellt som internationellt plan, enligt Horace Engdahl. Trots den senaste tidens mycket djupa kris ser han ändå ljust på framtiden.

– Jag tror att på lång sikt så återfår Akademien den ställning som den hade.

Svenska Akademien har nu endast ledamöter kvar på 11 av de totalt 18 stolar som utgör institutionen. Det innebär i praktiken att Akademien i nuläget inte kan fatta några stora beslut, då det måste finnas minst 12 ledamöter på plats vid ett sådant sammanträde.

”Kungen inspirerade oss”

Här kommer kung Carl XVI Gustaf in i bilden, detta i egenskap av Svenska Akademiens beskyddare. Det är nämligen han som kan ändra i stadgarna, och kungen har varit ett starkt stöd, menar Horace Engdahl.

– Han betonade att den här krisen måste lösas fort, och det var en av de saker som inspirerade oss till att finna den här utvägen, sade Engdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet