Foto: SVT

Hoten mot författare ökar

Uppdaterad
Publicerad

Att författare hotas av högerextremister blir allt vanligare, enligt Författarförbundet. Nu börjar man samarbeta med andra kulturorganisationer för att stoppa den här utvecklingen.

I höstas berättade Kulturnyheterna om högerextrema hot mot konstnärer.

Nu går författarförbundet ut och berättar att allt fler av deras medlemmar får ta emot hot från högerextremister.

”Situationen är akut”

– Det kan vara allt från mejl och sms till hakkors som ritas på dörren. I värsta fall misshandel och andra typer av våld. Situationen är akut och har varit det länge, säger Gunnar Ardelius, ordförande för Författarförbundet. 

Tillsammans med Konstnärernas riksorganisation KRO, Sveriges konsthantverkare och industriformgivare, KIF och Svenska Pen startar man nu ett samarbete för att hjälpa de medlemmar som blir utsatta.

Högerextrema hot

Hoten kan så klart komma från flera håll, men det är bara de högerextrema hoten som är många och återkommande, menar författarförbundet. Därför har man valt att kraftsamla mot just högerextremism.

– Författare som är intresserade av och skriver om de här frågorna, historia, politik och högerextrema ideologier råkar värst ut. Men det kan vara alla typer av författare, säger Gunnar Ardelius.

Ett inlägg räckte

För barn och ungdomsförfattaren Katarina von Bredow räckte det med ett inlägg på hennes facebooksida. Efter Sverigedemokraternas framgång i valet, skrev hon besviket, att hon ville flytta ifrån Hjortsberga i Småland där var fjärde väljare röstat på partiet. Hatmejlen började välla in.

– Knappt man vågar citera det i tv. Men det stod saker som ”flytta då för fan din negerfitta”, och ”gå till dina vänner i islamska staten”. Vissa uppmanade också till bokbål på mina böcker, säger hon.

Skapar lathund

Nu ska Författarförbundet ska ta fram en lathund till sina medlemmar, för att författare ska veta vad de ska göra om de blir hotade. Gunnar Ardelius hoppas också på en bättre dialog med polis och åklagare, så att fler polisanmälningar kan leda vidare.

– Det är väldigt ofta som våra medlemmar anmäler hot men att man inte tar dem vidare, att de inte tas på allvar. Det saknas kunskap och engagemang i de här frågorna hos polisen, säger han.

Katarina von Bredow berättar att hon blivit mer rädd för att säga vad hon tycker och känner.

– Det har gjort att jag verkligen tänker mig för innan jag skriver något. Vill jag utsätta mig för detta, kan det sätta igång någonting, vad törs jag säga?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.