Som författare står Chimamanda Ngozi Adichies bakom bästsäljare som En halv gul sol (2006) och Americanah (2013), För fem år sedan höll hon ett Tedtalk – We should all be feminists – som uppmärksammades över hela världen och samplades av popstjärnan Beyoncé.
Det är detta Tedtalk som blivit till boken Alla borde vara feminister. En bok som för drygt två år sedan, på initiativ av Sveriges kvinnolobby och Albert Bonniers förlag, gavs ut till alla i årskurs två på svenska gymnasieskolor.
Under tisdagen var den nigerianska litteraturstjärnan på besök i Stockholm och träffade några av de elever och lärare som läst och jobbat med hennes bok. Och hon säger till Kulturnyheterna att hon blev överraskad över initiativet att ge ut boken så pass brett i Sverige – men känner inget ansvar för hur boken sprids.
– Jag trodde att bara några få personer skulle bry sig och kanske börja diskutera feminism. Nu när det blivit mycket större än vad jag förväntade mig hoppas jag att det är många fler diskussioner som äger rum. Men jag känner ingen känsla av ansvar, säger hon.
En uppmaning eller självklarhet?
Bokens titel ”Alla borde…” väcker frågan om eleverna som fått boken upplever att skolan har uppmanat dem att ta ställning i frågan om feminism.
– Eftersom vi är ganska fria här i Sverige känns det lite som ”försöker du påtvinga mig någonting?”. Men samtidigt är det en åsikt man håller med om och Chimamandas bok är ett bra sätt att bli introducerad till feminismen på, så jag tycker ändå att det är något som alla borde läsa, säger Ellen Nylund, elev i årskurs tre på Fryshusets gymnasium.
– Det är inget konstigt, jag tycker att det borde vara en självklarhet att alla är feminister, säger Rami Imami, elev i årskurs två på Fryshusets gymnasium.
Hur har det varit att jobba med boken?
– Helt ärligt känns det som repetition från lågstadiet, och det känns som att Chimamanda har en för snäll framtoning. Hon kanske är rädd för att trampa kränkta män på tårna eller något sånt, säger Rami Imami.
– Det känns som att det öppnar upp på ett helt nytt sätt att diskutera ämnen som ras och kön, säger Ellen Nylund.
Feminist genom att bara vara
I boken Alla borde vara feminister skriver Chimamanda Ngozi Adichie om hur hon blev feminist. Och enligt henne kan kampen för jämställdhet bedrivas på många olika sätt.
– Att definiera sig som feminist är ett bra första steg. Och jag tror inte att en feminist måste bära plakat och engagera sig politiskt. Man kan vara feminist genom att bara vara, genom att stå för sina åsikter och inte be om ursäkt för att man existerar.