• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kenyas intellektuelle aktivist

Uppdaterad
Publicerad

Den tongivande kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong'o har i 50 år retat gallfebern på det politiska etablissemanget.

Författaren Ngũgĩ wa Thiong'o nämns återkommande som en tänkbar kandidat för Nobelpriset i litteratur. Han har suttit fängslad i hemlandet Kenya för sina pjäser och lever sedan 30 år i självvald exil.

Intellektuell aktivist

75-åringen är en av Afrikas mest tongivande författare och har ända sedan debuten 1964 fokuserat på sociala orättvisor. Han har retat gallfeber på det politiska och ekonomiska etablissimanget i Kenya, där Uhuru Kenyatta i början av mars vann presidentvalet, trots att han åtalats för brott mot mänskligheten i samband med valet 2007.

– Val är viktiga. Men viktigare är den politik som förs. Jag är intresserad av politik som överför makt till vanliga afrikaner, vanliga kenyaner. Överför finans- och kulturpolitik makt till gräsrötterna? Det är frågan som hela Afrika, inte bara Kenya, måste ställa sig, säger Ngũgĩ wa Thiong'o.

Sociala orättvisor

– Det postkoloniala Afrika har i de flesta fall afrikaniserat, nationaliserat och normaliserat kolonialsystemets absurditeter. En minoritet i samhället har sina bilar och sina hus. Skyskraporna är uppförda i ett hav av fattigdom, säger han.

Ngũgĩ wa Thiong'o vill få sina läsare att föreställa sig en annan, alternativ framtid.

– Som författare vill jag skapa myter. Inte lögner, men myter som vidgar mina läsares vyer, oavsett om de är från Afrika eller inte, säger han.

Reporter i inslaget: Abdul Hibombo

Foto/klippning: Don Titelman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.