Författaren Ngũgĩ wa Thiong'o nämns återkommande som en tänkbar kandidat för Nobelpriset i litteratur. Han har suttit fängslad i hemlandet Kenya för sina pjäser och lever sedan 30 år i självvald exil.
Intellektuell aktivist
75-åringen är en av Afrikas mest tongivande författare och har ända sedan debuten 1964 fokuserat på sociala orättvisor. Han har retat gallfeber på det politiska och ekonomiska etablissimanget i Kenya, där Uhuru Kenyatta i början av mars vann presidentvalet, trots att han åtalats för brott mot mänskligheten i samband med valet 2007.
– Val är viktiga. Men viktigare är den politik som förs. Jag är intresserad av politik som överför makt till vanliga afrikaner, vanliga kenyaner. Överför finans- och kulturpolitik makt till gräsrötterna? Det är frågan som hela Afrika, inte bara Kenya, måste ställa sig, säger Ngũgĩ wa Thiong'o.
Sociala orättvisor
– Det postkoloniala Afrika har i de flesta fall afrikaniserat, nationaliserat och normaliserat kolonialsystemets absurditeter. En minoritet i samhället har sina bilar och sina hus. Skyskraporna är uppförda i ett hav av fattigdom, säger han.
Ngũgĩ wa Thiong'o vill få sina läsare att föreställa sig en annan, alternativ framtid.
– Som författare vill jag skapa myter. Inte lögner, men myter som vidgar mina läsares vyer, oavsett om de är från Afrika eller inte, säger han.
Reporter i inslaget: Abdul Hibombo
Foto/klippning: Don Titelman