Barnboken ”Mustafas kiosk”, skriven av danske Jakob Martin Strid, har fåt hård kritik i sociala medier. Nu har förlaget bett om ursäkt för boken. Foto: Kabusa förlag

Förlag backar efter kritikstorm mot barnbok

Uppdaterad
Publicerad

Barnboken ”Mustafas kiosk” har mötts av så skarpa reaktioner att förlaget bett om ursäkt. Men författaren själv tycker att kritiken är idiotisk.

En kioskägare vid namn Mustafa berättar skrönor för barn om hur han halshuggit en man med sin kroksabel. Det är en av detaljerna i den tecknade barnboken ”Mustafas kiosk”, som just nu får hård kritik i sociala medier.

Boken, som är skriven av danske Jakob Martin Strid, gavs ut i Sverige redan 2002. Nu har barnboken fått förnyad uppmärksamhet i sociala medier för sina skildringar av karaktären Mustafa.

Beskrivs som rasistisk

De som reagerat menar att boken innehåller en negativ stereotyp av muslimska män. Kritiken handlar både om bilderna och rader som: ”En gång högg Mustafa huvudet av en man så det föll av och blödde – historien är faktiskt sann.”

”Hur tänkte ni när ni bestämde er för att ge ut Mustafas kiosk? Maken till rasistisk nidbild”, skriver en av många upprörda läsare på förlagets Facebooksida. ”Ska små barn verkligen lära sig rimma genom islamofobi?”, skriver en annan. ”Gavs den ut på 30-talet?!”

Förlaget: ”Många tycker om boken”

Kerstin Aronsson är förläggare på Kabusa förlag, som givit ut boken i Sverige. Hon säger att hon fått väldigt många telefonsamtal och mejl från människor som känner sig sårade av boken.

– Det finns väldigt många som läst boken som tycker mycket om den, och som inte uppfattar den som rasistisk. Men om man gör det så respekterar jag det. Det tycker jag är tråkigt, säger hon.

”Många år sedan”

På Facebook är det många som frågar sig huruvida förlaget inte reagerade på bilderna innan man beslutade att ge ut boken. Kerstin Aronsson säger att man inte såg boken på det sättet då.

– Det är många år sedan. Det här var en bok som kommit ut i många länder, och som om jag minns rätt fått priser. Ingen uppfattade den på det sättet då. Det kan vara så att samhällsdebatten och kunskapen har förändrats under de här åren, säger hon.

Ber om ursäkt

Efter kritikstormen har förlaget nu publicerat en ursäkt på sin Facebooksida. ”Vi är uppriktigt ledsna att vi sårat och kränkt både vuxna och barn!”, skriver man bland annat. Förlaget har undersökt så att den inte längre finns i lager hos nätbokhandlarna, men mer än så kan man i nuläget inte göra, menar förläggaren Kerstin Aronsson.

Vad tycker du själv om boken?

– Jag tror att vi tar den diskussionen någon annan gång. Det är så många olika typer av frågeställningar, så det är svårt att svara enkelt på det här. Jag tycker att det är viktiga frågor. Jag ser fram emot att delta i debatten.

Författaren: ”Totalt idiotiskt”

Bokens författare, Jakob Martin Strid, tycker att kritiken är helt felaktig. I ett mejl till Kulturnyheterna beskriver han beskyllningen om rasism som ”totalt idiotisk”.

– Boken är en kärleksfull och inkluderande humoristisk skildring av en invandrare, sedd ur ett barns ögon. Se på bilderna – det är ett svart och ett vitt barn, skriver han.

Författaren menar att det är uppenbart att historien om halshuggning ska tolkas som en skröna ur Mustafas egen fantasi.

– Dikten slutar ju med att ”Mustafas kiosk är bara formidabel” (fantastisk), skriver han.

Ingen skonas

Jakob Martin Strid säger att boken i Danmark togs emot som vänsterorienterad eftersom den innehåller personer med annan etnisk bakgrund, något han uppfattade som komiskt. Han ger lika lite för kritiken som hörts i svenska sociala medier, och säger att alla måste kunna stå ut med skämt.

– Man är inte automatiskt skonad från humor för att man är invandrare eller muslim. Följer man den logiken slutar det med att vi bara kan skämta om vita, heterosexuella män – tråkigt, eller hur?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.