Foto: TT/Janerik Henriksson/Ole Gunnar Onsøien

De kan få internationella Booker-priset

Uppdaterad
Publicerad

Booker-priset är ett av världens mest prestigefyllda litteraturpriser och genom åren har författare som Alice Munro, Philip Roth och Lydia Davis fått motta utmärkelsen. Nu är årets nominerade klara och bland namnen på listan återfinns två nordiska författare.

Förra årets pristagare var den sydkoreanska författaren Han Kang med Vegeterianen. I år är författare från Frankrike, Norge, Danmark, Argentina och två israeliska författare bland de nominerade. Där en av författarna, Amos Oz, har varit nominerad tidigare.

Enligt jurymedlemmen Nick Barley har böckerna inte mycket gemensamt. På prisets hemsida skriver han:

”Vad är den röda tråden bland historier som involverar en forskare i musikvetenskap som besöker sitt förflutna i mellanöstern, en komiker som får ett sammanbrott, familjeliv på en isolerad norsk ö, en kvinnas svårigheter med att lära sig köra bil, en undersökning av de obekväma delarna av Israels historia och en döende kvinnas skrämmande avslöjanden?”

Läs mer: Recension Roy Jacobsen: ”Smutsig och poetisk på samma gång”

Vinnare utses i juni

Man Booker International Prize instiftades 2004 som ett komplement till originalpriset. Bookerpriset delas årligen ut till böcker utgivna på engelska, medan den internationella versionen av priset delas ut till översatta författare oavsett originalspråk.

Vem som vinner äran och de 50 000 pund som utgör prissumman tillkännages den 14 juni. Prissumman delas mellan författare och översättare.

De kan få Man Booker-priset 2017

Mathias Enard (Frankrike) – ”Compass”

David Grossman (Israel) – ”A horse walks into a bar”

Roy Jacobsen (Norge) – ”The unseen”

Dorthe Nors (Danmark) – ”Mirror, shoulder, signal”

Amos Oz (Israel) – ”Judas”

Samanta Schweblin (Argentina) – ”Fever Dream”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.