• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Bostadskrisen enkel att lösa”

Uppdaterad
Publicerad

Den strider mot grundlagen och hotar Sveriges ekonomi. Det handlar om bostadsbristen i Stockholm – som ganska enkelt går att lösa, menar arkitekten Ola Andersson i sin nya bok ”Hitta hem”.

”Vi pratar om bostäder som man pratar om bröd i en svältande stad.” Så inleder Ola Andersson i sin bok ”Hitta hem”.

Efterfrågan på bostäder i Stockholm är enorm. Ändå byggs det för lite – och har så gjorts sen början på 1990-talet.

– Det gör ju att bostadsbristen förvärras konstant. Nu är den så stor och bostäderna så dyra att stockholmare är tvungna att låna så mycket pengar att det här har blivit ett problem för hela Sveriges nationalekonomi.

Mäklarna är vinnare

Ola Andersson är verksam arkitekt. Hans konkreta och siffertunga genomlysning av bostadsbristens Stockholm pekar ut problemen, dess orsaker och vem som vinner på ständigt stigande priser, nya försäljningsrekord, skuldberg och en löjligt lång bostadskö.

Vinnarna är mäklarna, dom stora byggföretagen, bankerna, fastighetsägarna.

”Det finns plats”

Till skillnad från vad många tror är det lönsamt att bygga bostäder, menar Ola Andersson. Den låga byggtakten styrs inte av brist på pengar utan av kommunens plan- och markmonopol.

– Det finns plats. Det som behövs är egentligen bara att kommunen gör planer och upplåter mark i tillräckligt stor omfattnig.

Enligt Sveriges grundlag ska det allmänna, som det heter, trygga vår rätt till en bostad.

– Det är kommunernas ansvar att se till att det finns bostäder när befolkningen ökar. Det är ett ansvar som försummats under väldigt lång tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.