Branschens kritik mot Filminstitutets mångfaldsplan: Lite nordkoreansk

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Guldbaggen kan komma att ta efter Oscarsgalan som inför mångfaldskrav från och med 2024. Det meddelar Filminstitutets vd Anna Serner som vill diskutera frågan med branschen. Men flera branschrepresentanter är kritiska. Regissören Ali Abbasi kallar kultursynen ”lite nordkoreansk”.

Förra veckan kom beskedet att Oscarsgalan inför krav på mångfald, efter hashtaggen OscarsSoWhite och år av kritik på bristande representation. Kraven kommer att börja gälla 2024. Det handlar om representation bland skådespelare men även personalen bakom kameran. 

Nu kan svenska Guldbaggegalan ta efter i kategorin bästa film, säger Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet.

– Jag tycker det blir ett lite nordkoreansk sätt att se på kultur: Det kommer krav uppifrån som ska uppfyllas, säger regissören Ali Abbasi som bland annat gjort filmen Gräns. 

”Måste skapa förändring”

Men Anna Serner menar att det inte finns någon anledning att oroa sig.

– Oscarsgalans regler är utformade så att alla filmer som vunnit kategorin de senaste 15 åren hade klarat sig. Det är inte så att reglerna förändrar världen, säger hon.

Men fler branschrepresentanter är kritiska.

– Öppnar man dörren för att ge allehanda pekpinnar för belöning eller för att ens utdela stöd måste man komma ihåg att filmstöd i Sverige är en politiskt styrd verksamhet. Då ska man vara väldigt, väldigt försiktig, säger Eva Hamilton, ordförande för Film- och tv-producenterna. 

Se mer i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.