I somras skulle Tenet bli storfilmen som skulle rädda biograferna efter ett katastrofår, men den drog inte in så mycket pengar som man hoppats och filmbolagen skyndade sig att skjuta fram sina storfilmspremiärer. Star Wars, Avatar, James Bond, Black widow och West side story är bara några av dem.
– I juli hoppades vi alla på en återstart över hela världen, men världen ser inte likadan ut. Det blev inte ”den knuffen”, framför allt inte i Amerika, som ju är världens största biografmarknad, säger Peter Fornstam, vd Svenska bio.
Kan påverka Sverige
När beskedet kom att den nya Bond-filmen skulle flyttas fram igen blev det spiken i kistan för biokedjan Cineworld som beslöt att tillfälligt stänga över 660 biografer i Storbritannien, Irland och USA. Även Sverige kan komma att påverkas på sikt.
– Just nu betyder det ingenting, för det finns biografer öppna, men det finns en risk att fler biografer i Sverige kommer att stänga ner om det inte finns tillräckligt med filmer att visa, säger Kristin Engstedt, chef för distribution och visning på Svenska filminstitutet.
Hon vill understyrka att biobesök i Sverige i nuläget är säkert och att de flesta biografer lyckas hålla öppet, men situationen i världen är fortfarande mörk.
– Om det inte kommer fler storfilmer så kommer vi se färre öppna biografer runt om i världen, säger hon.
Strömningstjänsterna
I juli slöt biokedjan AMC (vars aktier störtdök efter Cineworlds stängningsbesked) ett avtal med filmstudion Universal om att deras filmer ska få visas digitalt redan 17 dagar efter biografpremiär. Något som tidigare hade varit otänkbart.
Filmerna Mulan och Trolls 2 fick även sin premiär digitalt istället för på bio. Analysföretaget Mediavisions siffror visar att under 2020:s andra kvartal (fram till sista juni) minskade hushållens bioutgifter med 70 procent jämfört med 2019. Nästkommande kvartal visade på en liten ökning.
”Inte permanent”
Men Mediavisions vd Marie Nilsson tror dock inte att det betyder att strömningstjänsterna dödat biobesöket.
– Biofönstret har fram till pandemin stått för en mycket stor andel av intäkterna för en film. Det här är ingen permanent lösning, men digitala tjänster har i alla fall möjliggjort att filmerna kunnat visas. Men aktörerna önskar inte livet ur biofönstret, det tror jag inte, säger hon.