En ”free Britney”-demonstrant, Jamie Spears och Britney Spears. Foto: AFP/AP/TT

Britney Spears förmyndarprövning uppskjuten

Uppdaterad
Publicerad

Den prövning som skulle diskutera popstjärnan Britney Spears förmyndarskap har fått skjutas upp. Detta efter att oinbjudna deltagare vägrat lämna det digitala mötet.

Britney Spears har varit omyndigförklarad sedan 2008, efter en period av psykisk ohälsa – något som bland annat resulterade i den uppmärksammade händelse då hon plötsligt rakade av sig håret mitt framför paparazzofotografernas kameror.

Den digitala prövning som inleddes nu i veckan skulle ha handlat om popstjärnans förmyndarskap, men enligt amerikanska medier fick den avbrytas i förtid. Orsaken var att oinbjudna deltagare vägrat lämna mötet, trots uppmaningar från domaren.

Vilka det var som störde mötet är oklart. Prövningen är nu uppskjuten till den 19 augusti, enligt Variety.

”Free Britney”-rörelsen

Att Britney Spears inte haft juridisk kontroll över sin privatekonomi eller sin förmögenhet på över ett decennium har väckt reaktioner bland vissa av hennes fans.

Under den senaste tiden har den så kallade ”Free Britney”-rörelsen (ungefär: befria Britney) blivit allt mer aktiv. Den kräver att den 38-åriga popstjärnan ska släppas ur det ”fängelse” som de anser att hon lever i.

Britney Spears uppges ha ett kapital på drygt 522 miljoner kronor. Dessa har genom åren kontrollerats främst av hennes far Jamie, som har varit hennes förmyndare under merparten av tiden.

Vill häva omyndigförklaringen

”Free Britney”-rörelsen håller mestadels till på nätet, och har bland annat lämnat in namninsamlingar till Vita huset, för att få hennes status som omyndigförklarad hävd.

Många av dem hävdar att Spears blir manipulerad och kontrollerad av människorna runtomkring henne, något som källor i popstjärnans närhet förnekar.

Britney Spears omyndigförklaring löper fram till 22 augusti 2020. Den har redan förlängts två gånger under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.