Brittisk polis slår fast: BBC:s Diana-intervju inte brottslig

Uppdaterad
Publicerad

BBC:s intervju med prinsessan Diana blir ingen fråga för polisen, uppger Londonpolisen på onsdagen. Detta efter att ha gått igenom en 127 sidor lång rapport, som gjordes efter anklagelser om att journalisten Martin Bashir använt sig av ”bedrägliga metoder”.

I maj i år bad det brittiska public service-bolaget BBC om ursäkt för en intervju med prinsessan Diana som sändes år 1995. Detta efter uppgifter om att man använt metoder som bryter mot de pressetiska reglerna för att få Diana att ställa upp.

Inget brott

BBC:s styrelse tillsatte en utredning genomförd av den pensionerade domaren Lord Dyson. I mars 2021 meddelade polisen i London att de inte skulle inleda en utredning om intervjun kan ha varit brottslig.

Nu har polisen tagit del av Lord Dysons 127-sidiga rapport från i maj och meddelar att beslutet står fast:

”I mars 2021 beslutade Metropolitanpolisen att det inte var lämpligt att inleda en brottsutredning om anklagelserna kring olaglig aktiviteter i samband med en dokumentär som sändes 1995. Efter att Lord Dyson publicerade sin rapport i maj har specialister gått igenom innehållet och har tittat noga på lagstiftningen”, skriver polisen, rapporterar The Guardian.

Uttalandet avslutas med att man gjort bedömningen att inget brott kan styrkas och polisen kommer därför inte gå vidare med ärendet.

Bedrägligt beteende

Journalisten Martin Bashir, som intervjuade Diana 1995, fick stor uppmärksamhet eftersom prinsessan då för första gången berättade om prins Charles otrohetsaffär med Camilla Parker Bowles.

– Vi var tre i äktenskapet, sade Diana då.

I Dysons rapport skriver den tidigare domaren att Martin Bashir agerat ”bedrägligt” genom att ta fram förfalskade bankdokument som han visade för prinsessan Dianas bror för att vinna hans förtroende och kunna bli presenterad för Diana.

Martin Bashir sade upp sig från BBC i samband med avslöjandet i våras och hänvisade till hälsoskäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.