”Isak”, som egentligen heter något annat, utsattes för ett mordförsök i sitt hem 2004, en händelse som står i centrum i dokumentären.
– Jag är helt förtvivlad över att de hängde ut mig, säger han till Kulturnyheterna.
Isaks bild och verkliga namn visas i tv-serien, tillsammans med röntgenbilder på de skottskador han fick under mordförsöket.
Isaks 112-samtal – där han med livshotande skador vädjar om hjälp – spelas också upp för tittarna. Detta trots att Isak tackat nej till att medverka, och förklarat hur dåligt han mått av medieuppmärksamhet tidigare.
– Jag har i två år bett och begärt att de inte skulle göra det, och förklarat vilket övergrepp det skulle vara, säger Isak.
Vill inte kommentera
Journalisterna Anton Berg och Martin Johnson har gjort dokumentärserien för HBO:s räkning. De säger att det var viktigt att ha med larmsamtalet, eftersom polisen gjorde ett misstag när de dokumenterade vad som sas i det – något de ville redovisa i dokumentären.
De menar att de förklarat detta för Isak, och att han gått med på att en ”liten del av larmsamtalet” spelas upp. Enligt Anton Berg finns den överenskommelsen inspelad – men SVT kan inte få höra detta, av hänsyn till Isaks integritet.
Vad tänker ni om att brottsoffret ser publiceringen som ett övergrepp?
– Det är en diskussion vi får ta med honom. Det kan vi inte prata om här, säger Anton Berg.
Det här är ju något Isak säger idag, ni har ingen kommentar till den kritiken?
– Det är svårt för oss att veta hur diskussionen har gått, eftersom det är något SVT berättar för oss.
Isak säger i sin tur att HBO spelar upp mycket mer av larmsamtalet än vad han godkänt. Att han varit tydlig med att 112-samtalet är extremt känsligt – och att han inte på något sätt vill förekomma i dokumentären.
Det är ju inte bara nödsamtalet ni spelar upp. Isaks namn och bild förekommer – ni visar hans skottskador. Ingick det i överenskommelsen?
– Nej. Det har vi inte pratat om, säger Anton Berg.
Bröt mot de pressetiska reglerna
I de pressetiska reglerna står det att ”särskild hänsyn ska tas till brottsoffer”. TV4 fälldes av Medieombudsmannen så sent som januari 2021 för att ha spelat upp Isaks 112-samtal – och orsakat honom en oförsvarlig publicitetsskada.
Ur anmälan: I samtalet var Isak döende, och hade dödsångest när han ringde efter hjälp. Isak mådde oerhört dåligt av att TV4 sänt nödsamtalet och var, vid tidpunkten för anmälan, fortfarande sjukskriven.
Dokumentärteamet medger att de kände till detta, men säger att de har bättre journalistiska skäl till uppspelningen än TV4.
Ni känner till hur känsligt detta är för Isak. Samtidigt redovisar ni namn, bild och skottskador utan att informera om det. Var kommunikationen tillräckligt bra?
– Kommunikation kan väl alltid bli bättre. Vi har gjort så gott vi kan, och tycker att det här har ett stort allmänintresse, säger Anton Berg.
”Värsta dagen i mitt liv”
Ett annat brottsoffer som är kritiskt till HBO-dokumentären är ”Klara”, som misshandlades och trakasserades under sin tid i Knutbyförsamlingen. Rättegången om händelsen tas upp i dokumentären, och Klaras vittnesmål spelas upp för tittarna. Hon syns även i gamla bilder från Knutbyförsamlingen, trots att hon tackat nej till att medverka.
– Det blir som ett övergrepp när HBO tar med ljudupptagningar från rättegången. Det var en av de värsta dagarna i mitt liv och jag bröt ihop inför rätten, säger Klara.
– Jag vill absolut inte att någon annan ska höra det. Det är smärta som jag betalade ett högt pris för. Hur kan HBO använda det för sina egna syften?
Martin Johnson säger att det var viktigt att ha med vittnesmålet, eftersom det visade hur illa människor farit i Knutby-församlingen. Han understryker också att bilderna på Klara inte går att koppla ihop med vittnesmålet, och att man inte uppger hennes namn.
– När det gäller Klara valde vi att använda korta ljudklipp. Det är offentligt material, och vi informerade i förväg om att de skulle användas, säger Martin Johnson.
Har ni informerat om det, eller har Klara godkänt det?
– Ett godkännande är ju bra, men det är ingen förutsättning för en publicering, säger Anton Berg.
– Vi har offentliga rättegångar i Sverige, och det ska vi vara glada för. I det här fallet har vi bedömt att allmänintresset är så stort så att vi behöver publicera de här ljudklippen.
SVT har även pratat med ett tredje brottsoffer. Hen är positiv till hur HBO arbetat, och säger att man tog bort kränkande bilder före publicering. Men om det är ett alternativ för Klara och Isak idag vill HBO-teamet inte kommentera.
Varken HBO, Martin Johnson eller Anton Berg vill heller kommentera hur de ser på att Klara idag mår dåligt över deras publicering.
Går inte att anmäla
HBO Nordic har, till skillnad från de flesta svenska nyhetsmedier, inte anslutit sig till det medieetiska systemet – och går därför inte att anmäla till Granskningsnämnden eller Medieombudsmannen. Vi frågar Anton och Martin om vad de tänker kring det:
– Vi kan inte sitta och svara på hur det medieetiska systemet är uppbyggt i Sverige, det är inte riktigt vår roll va?, säger Anton Berg.
SVT ställer även frågan till HBO Nordic, som svarar i ett mejl att det inte finns några juridiska krav på att ansluta sig till det medieetiska systemet.
Klara ser idag ingen väg framåt:
– Jag känner mig helt maktlös. Ska jag slåss mot hela HBO?