Stefan Hansen, Unga Klara, och Özz Nujen, komiker. Foto: Mats Bäcker/TT

Unga Klara: ”Vi är väldigt oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Från femtio till åtta – nu sänks publikgränsen ytterligare. Ett tråkigt besked för den redan hårt prövade kulturbranschen.

– Det är väldigt tufft för våra medlemmar, säger Joppe Pihlgren på Svensk live.

Max åtta personer på offentliga sammankomster – det blev beskedet under måndagens pressträff. Beskedet gäller i fyra veckor och kan komma att förlängas över jul och nyår. Dessutom slopas det så kallade trubadurundantaget – undantaget för tillställningar som hålls på serveringsställen.

– Det är en mycket tydlig och skarp signal till varje människa i vårt land om vad som gäller framöver. Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag hemma. Ställ in! säger statsminister Stefan Löfven.

Blir utan levande kultur

På Unga Klara, nationell scen för barn och unga, har ledningsgruppen haft krismöte – ett möte där flera fallit i gråt.

– Det är bra med ett beslut från regeringen, här är de ju väldigt tydliga. Samtidigt är vi väldigt oroliga över den generation av barn och unga som verkligen riskerar att bli helt utan levande kultur och möten med scenkonstnärer, möten som uteblivit i stort sett hela det här året och riskerar pågå även nästa år, säger Stefan Hansen som är vd på Unga Klara.

”Väldigt tufft”

Joppe Pilhgren är verksamhetsledare på Svensk live, en ideell organisation som samlar medlemmar från bland annat festivaler, klubbar, arenor och nöjesparker, som alla som påverkas av den nya publikgränsen på åtta personer.

– Väldigt mycket är ju redan inställt, även det man hade hoppats på att göra som lite mindre grejer inför jul. Så det är ju väldigt tufft för våra medlemmar. Jag hoppas att man fortsätter att kompensera oss så att det iallafall går att övervintra, säger Joppe Pihlgren.

Svenska bio håller öppet

Peter Fornstam, vd Svenska bio, som har 37 biografer på 33 svenska orter, säger att kulturen och biograferna ”slängts under bussen” för att visa på coronapandemins faror.

– Det är klart att det här innebär en omöjlighet att få verksamheten att gå runt.

Så föreställningarna, är de inställda?

– Nej, vi kommer inte att ställa in några föreställningar, vi kommer att fortsätta ha öppet med de nya restriktionerna. Vi har ett ansvar mot de filmkreatörer som släppt film och mot våra medarbetare som tjänstgör hos oss – och mot vår publik. Det är inte på biografer som smittspridningen har skett.

”Åtta personer går inte”

– Max åtta personer går inte, det blir ju jag och några ljussättare och tekniker. Då kan jag lika gärna stå hemma framför mina föräldrar, säger komikern Özz Nûjen och skrattar.

Julshowen som var planerad kommer att ställas in och enligt Özz Nûjen har han sedan i våras förlorat miljontals kronor på inställda föreställningar.

-Det är pengar som aldrig kommer igen. Men jag har så jag klarar mig, jag tänker mer på unga kollegor och på alla tekniker som drabbas enormt mycket mer än jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.