jacob mulrad cellorobot

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den unika roboten spela cello i klippet ovan. Foto: Pressbild

Cellospelande robot möter symfoniorkester i unik konsert

Publicerad

Under konserten ”MSO möter Jacob Mühlrad” kommer en robot för första gången någonsin att framträda som solist tillsammans med en symfoniorkester inför publik.

Svenska kompositören Jacob Mühlrad har specialkomponerat nya verket ”Veer (bot)” för roboten, som nu kommer framföras för första gången tillsammans med en symfoniorkester.

– Jag har alltid haft en nyfikenhet för att experimentera kring vad musik kan vara. Och då är konstmusiken den främsta platsen för att utforska det, säger Jacob Mühlrad om sitt robotexperiment.

Samarbete med Swedish House Mafia

I konserten presenteras femton av Mühlrads verk. Bland dessa finns ”One Symphony”, ett beställningsverk från Swedish House Mafia.

Medverkar gör även Malmö SymfoniOrkester och gästsolister som Joel Lyssarides, Magnus Holmander, Martin Vanberg, samt dirigenten Linn Liao.

Konserten äger rum den 17 oktober på Malmö Live Konserthus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.